1.1. Tipologies de drons

Un dels canvis més rellevants en l’observació de la terra s’ha produït a través dels avenços en la tecnologia associada a vehicles aeris no tripulats. Els avenços en els desenvolupaments en el control de navegació i les capacitats de vol d’aquestes plataformes els fan cada cop més competitius per generar usabilitat. A més s’ha produït també un gran avenç en la varietat de sensors comercials que es poden integrar en aquestes plataformes. Aquests desenvolupaments han permès la generació de productes es poden generar, fonamentalment en tasques d’inspecció d’infraestructures, generació de documentació multimèdia i avaluació estats fenomenològics, gràcies a la disponibilitat de càmeres RGB.
Actualment ja hi podem afegir a les càmeres RGB, sensors avançats tèrmics i multispectrals i així i de forma operacional, la capacitat d’inferir per exemple mètriques del rendiment o estat dels cultius. En qualsevol cas, tecnològica i operativament es treballa per millorar la font d’alimentació (és a dir, els temps de vol), abast, capacitat de càrrega i operació autònoma
Dins el gran ventall en la tipologia de drons hauríem de distingir dues grans famílies, que seran més o menys convenients en funció de l’operativa, extensió sobre la que captura informació i el tipus d’aplicació. Les dues gran famílies son els multirotor i els drons d’ala fixa. Els primers són molt eficients en la captura de dades en aplicacions d’inspecció, en àmbits com riscos naturals o seguiment i manteniment d’infraestructures. Els segons, tenen altes prestacions quan es tracta de capturar dades sobre àrees extenses per producció cartogràfica o temàtica.

Exemple de drone d’ala fixa de l’empresa CATUAV

Aplicacions

Et proposem la construcció d’una maqueta en cartolina d’un Cubesat 1U, a escala real de 10×10 cm cada cara :

  • Imprimeix el cub desplegat i enganxa’l sobre una cartolina
  • Retalla la silueta amb unes tisores
  • Doblega pels plecs, encola les pestanyes i forma el cub. Ja està !

 

Fent servir el mateix procediment, construeix ara un cub personalitzat amb imatges diferents a cada cara. Aquí tens algunes propostes :

  • Fotos de la teva ciutat, comarca … (cercant a navegadors ICGC,  ESA,  NASA …)
  • Imatges que mostrin un tema d’interès o una problemàtica concreta (els boscos, els conreus, el litoral, la neu …)
  • Codis QR que enllacin amb vídeos fets pels alumnes. Els videos tractarien sobre l’observació de la Terra, els petits satèl·lits …