Exposició «Dones singulars»

Exposició «Dones singulars»

Del 20 d’abril al 15 de juny de 2021

Pati del claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (c. Carme, 47, de Barcelona, CP 08001)
Des de la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), es vol donar visibilitat als ginys i invents que ens faciliten la vida diària i que han tingut, darrere de la idea i la realització, noms propis de dones d’arreu. L’exposició «Dones singulars» agrupa un total de vint panells i constitueix una petita mostra d’elements que podem trobar, amb facilitat, a casa nostra o als entorns més habituals en què ens movem.
Però, per què aquestes enginyoses enginyeres van dissenyar tants aparells per a l’àmbit domèstic? Totes elles formen part d’un nombrós grup de dones que no es va deixar invisibilitzar per l’organització patriarcal, amb tradició androcèntrica i que va impulsar l’obligatorietat (sense llibertat d’elecció) de la reclusió de la dona en el rol de mestressa de casa. Recloses en l’àmbit domèstic, la necessitat de «no fer feines» o de fer-les amb més comoditat va aguditzar el seu enginy i els resultats són els principals sistemes de calefacció i seguretat, els electrodomèstics i, fins i tot, el wifi. Amb l’acceptació actual del fet que aquell model patriarcal no era ideal, la societat s’ha adonat de l’error d’aquella imposició que llevava a les dones la possibilitat de ser creatives. Sobretot perquè, gràcies a aquelles dones singulars i als seus ginys i invents, el conjunt de tasques domèstiques i tot el que comporta la vida diària resulta molt més amable. Veritas et aequitas.

Els centres educatius interessats heu d’emplenar el formulari de reserva de data que trobareu en l’enllaç següent https://bit.ly/3sUGrvl. Els grups, que podran fer les visites al matí, no podran superar les vint-i-cinc persones.

+  informació