En actitud constant d’aprenentatge. #ModeLab

 

Des d’aquest curs, he tingut l’oportunitat d’incorporar-me a l’equip de facilitadores del Laboratori de transformació educativa del Departament d’Educació. Un equip de persones que, de manera conscient i il·lusionant, acompanyem centres educatius de tot el país, en aquest apassionant món de la transformació educativa a partir de la reflexió, l’aprenentatge entre iguals i, sobretot, des de la visió compartida que l’alumnat ha de ser no només el protagonista, sinó també el responsable del fet educatiu.

Assumir aquest encàrrec va de la mà d’una actitud constant de creixement i aprenentatge que, més enllà de la mateixa pràctica del dia a dia, ha de nodrir-se del desenvolupament professional permanent, i la lectura n’és un dels seus principals ingredients.

Sóc una apassionada de la lectura en temes de lideratge, d’autoconeixement i de creixement professional, i un dels meus referents és el Xavier Marcet.

Parlar de Marcet és parlar d’inspiració, de punt de referència, de catalitzador de canvi, de reflexió i d’aprenentatge constant.

No sé quants cops he rellegit els seus escrits, articles o el seu llibre “Esquivar la mediocritat” de Plataforma Editorial i, cada cop que ho faig, ni que sigui per uns breus minuts, tanco les seves pàgines amb un nou apunt per incorporar al marc referencial que m’acompanya dia a dia en la presa de decisions.

Potser per tot això, fa unes setmanes, les seves paraules van agafar un altre sentit quan em vaig adonar que Marcet posava relat a allò que des del Laboratori s’ha impulsat, facilitant la creació d’una cultura de “mode lab” constant, en tots els centres que hi formen part.

Com ell mateix diu: “la cultura innovadora és la que sorgeix de combinar sistemàticament capacitat d’inspiració, creativitat, desenvolupament de projectes i prototips…“, sempre amb la mirada posada en el nostre alumnat.

El camí no és senzill, però són tantes les ganes i la disposició que tenen els claustres per acompanyar aquest procés i implementar-lo en les seves comunitats educatives, que tenim la confiança que l’esforç continuat acabarà consolidant de manera natural aquests processos com a cultures de centre.

Estic segura que des del Laboratori seguirem doncs en aquest camí conscient d’esdevenir “motor de canvi”, fent de la inspiració el nostre ADN, de la creativitat la nostra senyera, i del desenvolupament de projectes la nostra evidència.

 

Dolors Queralt

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>