Transformació educativa, facilitació i empoderament

 

Al primer vídeo de la col·lecció “Les Dimensions de la transformació als centres”, en Josep Maria Esteve, la Pepi Torres i la Noa Padín, persones facilitadores del Laboratori de Transformació Educativa, ens parlen de la transformació, de l’equip impulsor i de la facilitació (podeu descarregar la infografia en pdf clicant a sobre de la imatge):

 

 

Per què transformar-nos? Què es transformar-se? Què hem de transformar?

Les tres preguntes inicials formulades pel Josep Maria són un excel·lent punt de partida per a entendre en què consisteix la transformació del nostre sistema educatiu, com cada centre experimenta i viu de manera única i singular el seu propi procés de canvi. Per a reeixir en aquest procés de transformació cal comprendre que s’inicia un camí, un camí que s’ha d’adaptar als canvis d’una societat complexa i mudable. I per això, hem de potenciar la competència d’aprendre a aprendre en un món on l’aprenentatge al llarg de la vida és un repte, una exigència, una responsabilitat.

La Pepi ens parla dels processos de reflexió als centres educatius com a motor de canvi. De quina manera els espais de debat permeten la detecció de necessitats, entendre aquestes necessitats com a oportunitat de canvi, concebre els centres educatius com a organitzacions que aprenen a partir d’un lideratge distribuït i de la corresponsabilitat. Ens parla també del paper fonamental de l’equip impulsor en aquest procés de transformació.

La Noa defineix els trets fonamentals de les persones facilitadores. El seu entusiasme i motivació, la seva escolta empàtica i activa, la seva implicació en la capacitació dels centres per dur a terme el seu propi procés de transformació. Emfatitza la importància de les bones preguntes, de vegades més necessàries que les bones respostes.
Reflexions, aportacions, experiències i perspectives d’un gran valor educatiu, d’una vàlua vivencial importantíssima.

 

 

Us proposem treballar el vídeo amb les rutines de pensament següents:

 

RUTINES DE PENSAMENT
CONNECTAR / ESTENDRE / DESAFIAR PENSO, EM PREGUNTO, INVESTIGO PUNTS CARDINALS

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>