Rutina Penso / Em pregunto / Investigo

OBJECTIU: Establir connexions.

Apropiada per temes rics i complexos que convidin a explorar multiplicitat d’interpretacions.

 

MOVIMENTS DE PENSAMENT

Explicar coneixement previ, preguntar-se i planificar. Descobrir complexitat.

 

PROPÒSIT

 • Connectar-se amb els coneixements previs, ser curiosos i plantejar-se la indagació. 
 • Ajudar al professorat i mestres a saber on estem  en un tema concret i avançar d’una manera o altra. 
 • Identificar noves inquietuds. 
 • Plantejar més indagació.
 • Reflexionar al voltant de com pot canviar el pensament.

 

METODOLOGIA

Per portar a terme la Rutina de Pensament, farem servir una tècnica cooperativa, en concret la 1, 4, GRUP. La cooperació promou la interdependència positiva. Es proposa que cada grup treballi en un Jamboard (Jamboard Grup) a partir de la proposta de presentació que trobareu abaix. Al final es pot posar en comú en un altre Jamboard (Jamboard Final).

 

PASSOS

Necessitem la presència d’un moderador, que expliqui la rutina, en què consisteix, com es portarà a terme… Aquesta persona s’encarregarà també de recollir totes les aportacions que facin els diferents grups en l’últim pas, com a mode de conclusió.

1. Formem grups de 4 persones. Donem Rols.

2. Posem en comú la Rutina de Pensament, ENTENEM què hem de fer.

PENSO: Què penses sobre el tema? Què en saps sobre…?

EM PREGUNTO: Quines preguntes et sorgeixen? Hi ha qüestions sobre el tema que despertin la teva curiositat?

     • Com podem explorar aquestes inquietuds?
     • Identifiquem una o més de les inquietuds i pensem com podríem explorar aquestes inquietuds més a fons.

INVESTIGO: Què et semblaria interessant investigar i aprendre més sobre el tema?

3. Visualitzem el vídeo

4. Omplim la rutina. Com? amb la tècnica cooperativa 1, 4, GRUP.

 

INDIVIDUALMENT, pensem i recollim les nostres idees omplint els diferents apartats de la rutina (PENSO, EM PREGUNTO, INVESTIGO). 15’.  Apuntem al Jamboard de grup.

EN EL GRUP DE 4, pposem en comú les respostes de cada membre del grup, reflexionat sobre les diferents aportacions, resumint-les i arribant a acords dels resultats. 15’. Treballem en el Jamboard de grup, adequant-lo a la posada en comú que s’ha portat a terme.

GRAN GRUP → COMPARTIR EL PENSAMENT.

       • El moderador s’encarregarà de la posada en comú i reflexió dins del gran grup. Anirà apuntant les diferents aportacions de cada grup en el Jamboard FINAL. 
       • Demanarà una aportació a cada grup, generant una roda d’intervencions, per tal que tothom tingui l’oportunitat de manifestar i fer aportacions.  Si no ho fem així, un grup faria totes les aportacions i minvaria molt la capacitat de participació. En aquesta roda, el moderador té la missió de guiar la conversa, considerar totes les aportacions, generar preguntes…
       • El Jamboard FINAL ens aportarà una visió general del pensament. (Si alguna aportació ja està feta no cal repetir-la, però podem indicar que també l’havíem pensat).

 

Podeu accedir a la plantilla del Jamboard (és un document en mode de lectura) i fer-vos una còpia per treballar al centre. També podeu utilitzar la següent plantilla per compartir les reflexions presencialment tot imprimint el pdf en fulls grans:

 

Des del Laboratori de Transformació Educativa ens interessa saber si s’estan treballant les rutines de pensament. És per això que si us proposeu treballar aquesta rutina us demanem que responeu el següent FORMULARI.