1.2. Òrbites dels satèl·lits

Els satèl·lits que orbiten entorn de la Terra ho fan en òrbites elíptiques (circulars en la majoria de casos). El tipus d’òrbita es tria en funció de l’ús assignat al satèl·lit: posicionament, meteorologia …
Els satèl·lits que es mouen en òrbites polars poden passar per sobre de qualsevol punt de la Terra a intervals de temps relativament curts, per la qual cosa poden obtenir dades a nivell mundial. Per contra, quan hi ha una inclinació respecte l’òrbita polar, la zona explorada queda restringida a un marge reduït de latituds.
En la imatge a escala que hi ha a sota es poden observar diferents tipus d’òrbites segons la seva distància a la Terra :

  • En color cyan, les òrbites baixes fins a 2.000 km d’altura (Low Earth Orbit, LEO). La circumferència en punts vermells correspon a l’òrbita de l’estació espacial internacional ISS (a 370 km d’altura).
  • En color groc, les òrbites mitjanes fins a 34.780 km d’altura (Medium Earth Orbit, MEO). La circumferència en traços verds correspon a sistemes de posicionament GPS (a 20.230 km d’altura, amb un temps orbital de 12 hores).
  • La circumferència en traços negres correspon a una òrbita geosíncrona, a 35.786 km d’altura. Si el pla de l’orbita es troba en el pla de l’equador, tenim una òrbita geoestacionària (Geostationary Orbit, GEO). En aquest cas la posició del satèl·lit respecte a la superfície terrestre no varia i es pot observar un semiglobus terrestre sencer.Orbits around earth scale diagram

OrbitalaltitudesDistància a la Terra de les òrbites de satèl·lits artificials, en comparació amb l’òrbita lunar.

En el simulador del moviment d’un satèl·lit que hi ha a continuació, pots observar per quins punts sobre la superfície terrestre passa un satèl·lit. Desplega  els controls i ajusta primer els paràmetres de simulació :

  • Inclinació de l’òrbita respecte l’equador (graus)
  • Longitud del node ascendent (graus)
  • Radi del periàpside (quilòmetres)
  • Excentricitat

Et proposem una sèrie de preguntes que podràs respondre usant el simulador. Els dos paràmetres que has d’ajustar en cada simulació són la inclinació de l’òrbita i el període de rotació del satèl·lit (pots ajustar el període canviant el valor del radi del periàpside).

Què has après sobre les òrbites ?