1.3. Reflectivitat lumínica dels materials

Actualment, la informació rebuda dels satèl·lits és de gran ajuda per a l’elaboració de mapes i cartografia. La teledetecció (observació a distància) es basa en la captació, a través d’uns sensors adequats, de l’energia electro-magnètica que emeten o reflecteixen els cossos en les diferents longituds d’ona, d’acord amb les propietats físiques i químiques dels materials que els formen.

Aquestes tècniques ens permeten obtenir mesures d’alta precisió, no només de la superfície terrestre, sinó també de la superfície del mar, a partir de la qual es poden deduir els accidents del fons marí. També ens proporcionen imatges en diverses bandes (vermella, verda, blava, infraroja…) de l’espectre electromagnètic. L’anàlisi de les característiques de la radiació emesa o reflectida (longitud d’ona, intensitat, etc.) pels objectes pot aportar informacions valuoses sobre la seva naturalesa, la temperatura, el tipus de vegetació, etc. Aquesta informació pot ser interpretada per la lectura de les imatges de cada banda o per la seva combinació.

Aplicacions

Les tècniques de teledetecció, originàriament de caràcter militar (observació, espionatge…), gràcies als progressos registrats aquests últims anys, tant pel que fa als sensors com pel que fa als seus suports (avions, satèl·lits artificials, aeròstats), han trobat aplicació en camps molt diversos com la geografia, la geologia, els usos del sòl, la geobotànica, l’agricultura, l’oceanografia, la meteorologia, l’urbanisme, el seguiment dels gels de l’Antàrtida, l’estudi de l’evolució de la capa d’ozó, la temperatura de l’aigua, la producció de biomassa, la detecció d’incendis, la determinació de zones de risc, etc.

Substituir la gràfica per un simulador del geogebra

Interpretació- L’absorció espectral

La signatura espectral representa el comportament de cada material respecte a la seva absorció o reflectivi-tat de l’energia electromagnètica. D’aquesta forma l’estudi dels píxels que formen les imatges digitals per-met deduir el tipus de material representat.

    1. 1.- Quines són les variables representades en la gràfica
    1. 2.- Quin és el material que més energia reflecteix? I la que més absorbeix?
    1. 3.- Per quina raó es veu blanca la neu i blau l’aigua?
    1. 4. Com podem detectar si la coberta vegetal d’una zona està sana o presenta algun problema?
    1. 5.- Quina és la longitud d’ona que més ajuda a discriminar el tipus de material?
    1. 6.- De quin color és veurà el mar en una imatge del canal InfraRoig del Meteosat? I els núvols?
    1. 7.- Quines aplicacions creus que pot tenir l’estudi dels espectres de les imatges dels satèl•lits?
reflectivitat_materials