1.6. Aplicacions: Imatges de Sentinel i el NDVI

Sentinel-2 és una missió d’observació terrestre desenvolupada per l’ESA en el marc del programa Copernicus de la Commissió Europea. La missió Sentinel-2 oferirà dades per a serveis com ara la vigilància dels boscos, el monitoratge de cultius agrícoles o la gestió de desastres naturals.

En la següent figura, s’observa una combinació d’imatges SENTINEL 2 sobre els pivots de regadiu a Gimenells (Lleida), en configuració visible i infraroig proper on s’identifica molt bé, la major vigorositat (vermell intens) en l’infraroig proper de la vegetació, entre el juliol i el novembre.

La missió Sentinel-2 ofereix una combinació d’informació multiespectral amb 13 bandes del canal visible, infraroig proper i infraroig d’ona curta de l’espectre i una alta resolució espacial: 10m, 20m i 60m;


Aplicacions

Una de les cobertes terrestres més importants és la vegetació, pel seu propi valor com a recurs econòmic (boscos, agricultura, pastures, etc.); pel fet de constituir ecosistemes on tenen valor la fauna, la geologia…; pel seu paper dins la mitigació del canvi climàtic; etc.

L’ estudi i monitorització de la vegetació ha esdevingut cabdal. Una de les eines d’anàlisi dins la teledetecció és l’obtenció d’índexos de vegetació: combinacions de bandes espectrals d’un
sensor per a destacar la seva resposta espectral. Com a resultat d’operar algebraicament amb les bandes s’obté una nova imatge (un sol canal).

Un dels índexos de vegetació més utilitzat és l’NDVI (Normalized Vegetation Index). Algunes de les seves àrees d’aplicació són: l’agricultura de precisió (per estimar fertilitzants o altres aportacions); participació en els mapes de risc forestal; monitorització de sequera i desertització, etc.

La vegetació, concretament la clorofil·la, absorbeix radiacions en la regió de les longituds d’ona vermelles i, degut a l’estructura de les fulles, reflecteix intensament les del l’infraroig proper

(NIR: Near InfraRed).

La combinació dels canals infraroig i visible, segons els parametres de d’una forma precisa, permet


La vegetació saludable (verda, amb molta clorofil·la) absorbeix bé en el vermell, no el reflecteix gaire (valor numèric baix), s’obté un índex al voltant d’1. La vegetació no saludable, o menys densa, no absorbeix tant el vermell, si no l’absorbeix es reflecteix (valor numèric alt), i l’índex resulta amb valor negatiu fins a 0.

En la següent imatge, pots observar els contrasts d’aquest índex, en una zona urbana, on hi ha o no hi ha presència d’arbres o parcs.

Activitat

En la següent direcció trobaràs un aplicatiu, molt interessant, per veure com evoluciona l’índex de vegetació NDVI al llarg del temps, a partir d’imatges de satèl.lit (en aquest cas del programa americà Landsat). Visualitza i analitza evolució index vegetació teva comarca o municipi amb https://remotepixel.ca/projects/landsat8ndvi.html ¡¡¡