Història del projecte Clic
Electra, l’antecedent del Clic
L’any 1989, el Programa d’Informàtica Educativa (PIE) de la Generalitat de Catalunya va encarregar als professors José Luis Abreu, Albert Fàbrega i Marta Oliveró el desenvolupament d’una aplicació informàtica destinada a facilitar als docents la creació d’activitats educatives en suport digital. Aquest programari, anomenat “Electra” per la similitud amb un popular joc de taula, es va crear amb el llenguatge de programació Pascal sobre l’entorn operatiu MS-DOS i permetia crear activitats que consistien bàsicament a relacionar imatges i texts.
El Clic
Francesc Busquets, mestre i desenvolupador informàtic de l’equip del PIE, va crear l’any 1990 el primer prototip d’una aplicació que reproduïa el comportament de les activitats per a Electra (associacions simples) en un entorn gràfic, arrossegant imatges i dibuixant línies d’enllaç a la pantalla amb el ratolí. Aquesta aplicació, que requeria fer “clic” amb el botó del ratolí als elements gràfics mostrats a la pantalla, es va desenvolupar amb el llenguatge de programació C++ sobre l’entorn operatiu Windows 3.0.
A partir d’aquesta idea inicial, i gràcies a les aportacions de l’equip del PIE encapçalat per Martí Vergés i Ferran Ruiz, el Clic va ampliant els tipus d’activitats: associacions complexes, puzles, pantalles d’informació, sopes de lletres, mots encreuats i diversos tipus d’activitats de text. S’hi afegeix la possibilitat d’utilitzar recursos multimèdia com ara imatges BMP i GIF, sons digitals WAV i MP3, vídeos AVI i fitxers musicals MIDI. També s’hi incorpora el concepte de “paquet d’activitats”, consistent a presentar a l’alumne un seguit d’exercicis de manera seqüencial, i s’implementa la possibilitat d’enregistrar en una base de dades els resultats obtinguts pels alumnes en fer les activitats.
El mòdul Arith
Una novetat important del Clic va ser la possibilitat d’incorporar-hi mòduls externs que generessin el contingut de les activitats de manera aleatòria. El professor Jordi Quintana, de la Universitat de Barcelona, va dissenyar conceptualment el mòdul “Arith“, que permet crear exercicis amb operacions aritmètiques generades a l’atzar a partir d’uns criteris establerts prèviament. Al document “Fonaments matemàtics, psicopedagògics i curriculars per a la generació d’activitats de càlcul mental per a l’ensenyament primari amb el mòdul Arith” s’hi expliquen els principis que van dur a la creació d’aquest mòdul.
Difusió estatal i internacional
L’any 1992 el Clic guanya el primer premi al concurs “Programas educativos para ordenador” organitzat pel Programa de Nuevas Tecnologías de la Información y Comunicación (PNTIC).
L’ús del Clic es difon als Seminaris Territorials d’Informàtica Educativa, així com en activitats de formació del professorat organitzades per associacions de mestres, centres de recursos pedagògics i col·legis professionals. Això fa que molts docents comencin a utilitzar-lo com a eina per crear materials digitals interactius dissenyats des de metodologies de treball diverses i adaptats a necessitats específiques dels alumnes.
El Clic s’inclou també en les diverses edicions del CD-ROM “Sinera en disc” que el Departament d’Ensenyament publicà entre els anys 1991 i 2000.
La col·laboració desinteressada de docents del País Basc, Navarra i Galícia va permetre la traducció del Clic al gallec (Miguel Anxo Bouzada) i a l’euskera (Abel Camacho i Pedro Lonbide). Més endavant, la participació del PIE en el programa europeu “Teleregions” va facilitar també la traducció del Clic a l’anglès, el francès i l’alemany. “Teleregions” va ser una iniciativa europea de col·laboració interregional en aplicacions telemàtiques on van participar Baden-Württemberg, Catalunya, Llombardia, North of England, Rhône-Alpes i Upper Austria. A més de traduir la interfície del programa i diversos paquets d’activitats, també es va adaptar el curs de creació d’activitats.
El Clic i el JClic han estat presentats en diverses jornades i seminaris a Alemanya, Argentina, Àustria, Bèlgica, Brasil, França, Itàlia, Panamà, Veneçuela i Xile, entre altres països.
El racó del Clic
L’any 1995, amb la posada en marxa dels serveis Internet de la Xarxa Educativa de Catalunya, es crea un espai web anomenat “El racó del Clic“, on els docents poden enviar les seves activitats per compartir-les amb col·legues d’arreu del món. Aquesta biblioteca, formada inicialment per unes desenes de paquets d’activitats, ha anat creixent fins a arribar avui a més de 2.600 projectes, amb unes 160.000 activitats on s’utilitzen més de 270.000 objectes multimèdia (principalment imatges, sons, vídeos i seqüències MIDI).
Publicacions en CD-ROM
El CD-ROM va esdevenir a principis dels anys 2000 un suport molt popular per difondre programari i aplicacions interactives. El Clic és emprat per diverses entitats, associacions de docents i institucions com a motor per generar publicacions en format CD-ROM amb paquets d’activitats de temàtica diversa.
A la secció de publicacions hi trobareu molts exemples d’aquest tipus de produccions fetes amb el Clic. Cal fer especial esment a les creacions del Seminari d’Informàtica de Castelló, format per un incansable grup de docents molt actius en la producció de materials educatius innovadors en valencià, així com les produccions de companys d’altres indrets del País Valencià, Balears, País Basc, Madrid, Galícia i Xile.
Destaquen també les creacions “Norma” i “La flauta màgica” del Servei Educatiu del Gran Teatre del Liceu, que tenen com a objectiu acostar les grans òperes a l’alumnat.
L’any 2000 es publica una edició especial del CD-ROM Sinera amb totes les activitats recollides fins aleshores al “Racó de Clic”. Aquest CD-ROM es va distribuir a tots els centres educatius de Catalunya, i se’n van facilitar també còpies a escoles d’altres comunitats i països que en van sol·licitar.
El JClic
El llenguatge de programació Java, desenvolupat a finals dels 90 per la companyia Sun Microsystems, va obrir la porta a un nou paradigma en el desenvolupament d’aplicacions informàtiques. Les seves característiques més innovadores van ser:
- Disseny multiplataforma, que permet que una mateixa aplicació es pugui executar en sistemes Windows, Linux, Mac i Solaris, amb la mateixa aparença i funcionalitats.
- El format “applet”, que permetia incrustar les aplicacions directament dins d’una pàgina web, executant-se al navegador de l’usuari sense que calgués instal·lar-les a l’ordinador. Malauradament, els “applets” van deixar de funcionar el 2017.
- L’estandardització de l’accés de les aplicacions a diversos sistemes de bases de dades, i la possibilitat de desenvolupar aplicacions que s’executin en servidors web, servint pàgines dinàmiques.
El desenvolupament del JClic, presentat públicament el març de 2002, va suposar una clara evolució de les possibilitats del Clic: per primera vegada, les aplicacions es podien crear i utilitzar en diversos sistemes operatius i ser incrustades en una pàgina web.
El projecte JClic es va articular al voltant de quatre components:
- JClic Author: Eina que permet crear o modificar les activitats educatives.
- JClic Player: Aplicació on s’executen les activitats, pensada per a ser utilitzada per l’alumnat.
- JClic Applet: Una variant del JClic Player dissenyada per a executar-se directament en pàgines web.
- JClic Reports: Sistema de recollida i consulta dels resultats obtinguts pels alumnes en fer les activitats (nombre d’intents, encerts, temps dedicat a cada activitat, etc.)
El JClic permetia importar directament totes les activitats creades amb el Clic, donant així una nova vida als materials desenvolupats fins aleshores, amb noves possibilitats com ara l’enregistrament de sons, l’ús de formes complexes de les peces en les activitats i el disseny de temes gràfics personalitzats, entre altres.
Un dels factors que van impulsar el desenvolupament d’aquesta nova versió del Clic per a Java va ser poder aprofitar i desenvolupar noves activitats per al portal edu365.cat, creat el 2001.
Programari lliure
Des d’un primer moment, el desenvolupament del JClic es planteja com a projecte de programari lliure distribuït públicament d’acord amb els termes de la llicència GPL. Això garanteix que totes les persones interessades poden fer-lo servir amb qualsevol propòsit, accedir al codi font de les aplicacions, contribuir a la seva millora, traduir-lo a altres idiomes o modificar-lo lliurement per donar lloc a aplicacions derivades. L’única condició és que aquestes aplicacions derivades s’han de distribuir amb la mateixa llicència, esdevenint també programari lliure.
Els diversos complements i utilitats que s’han anat desenvolupant amb posterioritat, incloent-hi el motor JavaScript i el programari de la zonaClic, s’han anat alliberant amb la versió 3.0 de la mateixa llicència GPL i, més recentment, amb la Llicència Europea de Programari Lliure (EUPL). La llicència EUPL és l’estàndard recomanat actualment per a projectes suportats per institucions públiques de la Unió Europea.
L’any 2004 el govern de la Generalitat de Catalunya posa en funcionament el repositori de programari lliure La Farga, una de les actuacions contemplades en el “Full de Ruta de Programari Lliure” impulsat per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) dirigida per Oriol Ferran. El JClic va ser un dels projectes allotjats en aquest portal fins al seu tancament, l’any 2012.
Un altre projecte destacat nascut en aquestes dates és la distribució Linkat GNU/Linux, coordinada per Joan de Gràcia, que ofereix un sistema operatiu complet i una selecció de programari lliure ajustat a les necessitats de l’àmbit educatiu català. El JClic sempre ha format part de la Linkat, i des del projecte s’han ofert també paquets Debian i Flatpak per facilitar la seva instal·lació en qualsevol distribució de Linux.
Del 2013 ençà, els components del projecte JClic s’allotgen a l’espai Projectes TAC del portal GitHub. Aquest espai, creat per l’Àrea de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement (Àrea TAC) dirigida per Jordi Vivancos, allotja els projectes de programari lliure del Departament d’Educació. A la secció Aplicacions JClic hi trobareu les descripcions i enllaços als principals repositoris que formen l’actual projecte JClic.
JClic Fressa
En Jordi Lagares, professor especialitzat en tecnologia inclusiva i promotor del Projecte Fressa, va desenvolupar l’aplicació derivada JClic Fressa, que facilita l’accés a les activitats a persones amb diversitat funcional.
Entre altres millores d’accessibilitat, aquesta variant del JClic permet activar un escaneig automàtic que fa que el cursor vagi passant per damunt de totes les caselles de l’activitat. L’usuari només ha d’esperar i polsar una tecla o botó per seleccionar la casella que desitgi activar.
La zonaClic
Davant el creixent nombre de projectes allotjats al “Racó del Clic”, que començava a desbordar la capacitat d’una simple pàgina web, l’octubre de 2004 es posa en marxa un servidor dedicat al projecte (clic.xtec.cat), integrat en la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC). Aquest servidor allotjava el portal web zonaClic, amb molta documentació traduïda a tres idiomes (català, castellà i anglès) i una base de dades que permetia fer cerques específiques sobre els milers de projectes JClic enviats pels docents.
La zonaClic es va traslladar el curs 2023-24 a l’espai Nodes on us trobeu, molt més versàtil i potent. El servidor “clic.xtec.cat” continua oferint els serveis d’allotjament dels projectes, descàrrega de fitxers i infraestructura de base de dades. L’antiga zonaClic es pot consultar encara en aquesta còpia arxivada.
Al llarg de tots aquests anys, la coordinació, selecció i publicació de projectes a la zonaClic ha estat possible gràcies a la paciència i dedicació de Mònica Grau, Imma Palahí, Isabel Oussedik, Ester Tomàs i Francesc Busquets.
Activitats JClic per a la web
L’any 2015 l’empresa Oracle, propietària de la plataforma Java, va deixar d’oferir la possibilitat d’integrar aquest tipus d’aplicacions en una pàgina web. Això suposava la fi dels “applets”, que havien facilitat enormement fins aleshores la distribució de les activitats JClic.
El mateix any 2015 es crea l’aplicació JClic.js, que permet convertir les activitats JClic en un element de qualsevol pàgina web, com podria ser una imatge o un vídeo. Aquest mòdul es va desenvolupar amb el llenguatge de programació JavaScript que, tot i la semblança pel que fa al nom, té poc a veure amb el Java. Per fer-lo es va haver de reescriure tot el codi de l’aplicació partint de zero, aprofitant al màxim les possibilitats de la plataforma web, molt més potent que l’entorn d’escriptori Java.
El “JClic.js” va permetre per primera vegada l’ús de les activitats JClic en tauletes i dispositius mòbils amb sistemes Android i iOS (iPad), i va facilitar la seva integració en tota mena de pàgines web, blogs i entorns virtuals d’aprenentatge.
Cal tenir en compte que el “JClic.js” és només el component que permet executar les activitats dins dels navegadors web. La creació de noves activitats, així com la seva modificació, s’ha de continuar fent amb el programari JClic Author, disponible a la secció de descarregues.
Integració del JClic amb Moodle
Els Entorns Virtuals d’Aprenentatge (EVA) permeten utilitzar molts tipus de recursos educatius diferents, facilitant als docents el seguiment dels resultats obtinguts pels seus alumnes en fer les activitats proposades.
Sara Arjona va desenvolupar el 2012 un mòdul específic d’activitats JClic per a Moodle que permet incrustar les activitats JClic a les aules virtuals, facilitant així un seguiment exhaustiu del temps emprat, el nombre d’intents i el resultat assolit per cada alumne en cada activitat. Des d’aleshores, el mòdul s’ha anat millorant i actualitzant gràcies a les aportacions de Pau Ferrer, Toni Ginard i Francesc Busquets.
La integració amb altres EVA també és possible gràcies a l’exportació dels projectes JClic al format SCORM. Aquest format no ofereix un detall tan exhaustiu dels resultats de cada alumne, però registra el temps emprat en cada paquet d’activitats, així com la puntuació mitjana aconseguida.
Trobada Clic 2008
El 5 d’abril de 2008 es va dur a terme la primera trobada mundial d’usuaris i amics del JClic a la Universitat Jaume I (Castelló de la Plana). L’esdeveniment va ser organitzat pel Seminari d’Informàtica de Castelló, el CEFIRE de Castelló, la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya i el Centre d’Educació i Noves Tecnologies de la UJI, dirigit pel professor Jordi Adell. S’hi van presentar diverses ponències relacionades amb l’ús del programari en projectes d’innovació educativa, i s’hi van discutir propostes de noves funcionalitats i millores. En ocasió d’aquesta trobada es va editar un doble DVD-ROM amb tota la biblioteca de projectes de la zonaClic i diverses aplicacions interactives creades per l’equip de Castelló.
Col·leccions destacables de projectes JClic
La biblioteca de la zonaClic allotja alguns projectes singulars, sigui per l’originalitat en el plantejament de les activitats, l’organització dels recorreguts d’aprenentatge, la qualitat del disseny gràfic o la integració de recursos multimèdia:
Els projectes JClic de l’Imma Palahí
El treball fet per l’Imma Palahí és tan extens que no cabia en aquest espai. Per això li hem dedicat aquest article amb un resum de la seva gran aportació al projecte JClic.
GALÍ
Una extensa col·lecció amb més de 5.000 activitats per a l’autoaprenentatge de les llengües catalana i occitana, que s’explicat extensament en aquest article.
Aventura’t amb l’ortografia
Aquesta col·lecció, creada per a la secció de llengua catalana del portal edu365.cat, està formada per 67 paquets amb més de 2.000 activitats per treballar l’ortografia, organitzats en tres nivells de dificultat.
Andròmeda
És una col·lecció d’activitats de coneixement del medi social i natural per a educació primària (cicles mitjà i superior) creada per Josep Planas i Gamundi. Està formada per 30 paquets amb més de 2.100 activitats.
Coneixement del medi social i natural
Una altra gran col·lecció d’activitats, creada per Joan Verdaguer i Andrés. Està formada per 122 paquets que contenen més de 5.600 activitats, adreçades als cicles mitjà i superior de primària.
Geoclic
És un conjunt de més de 500 activitats de geometria agrupades en 40 paquets temàtics, creades pel professor Jaume Bartrolí. El paquet s’adreça principalment a l’ESO, tot i que algunes activitats es poden utilitzar perfectament a primària. A la biblioteca de la zonaClic el trobareu traduït al català, castellà, euskera, gallec, italià, anglès i francès.
Proves Cangur
Conjunt de 25 paquets amb més de 1.000 activitats basades en la prova internacional anual de matemàtiques Cangur, organitzada per l’Association Kangourou sans Frontières. Hi trobareu recollits problemes de les proves esdevingudes entre 2008 i 2013.
Les activitats d’en Toni Miquel
En Toni Miquel ha estat un dels usuaris destacats del Clic des dels seus orígens. Ha aportat a la biblioteca més de 25 projectes amb milers d’activitats, totes amb dibuixos originals editats píxel a píxel. Els seus projectes, creats inicialment en valencià, van ser traduïts al castellà, euskera, gallec, francès, italià i occità.
Les activitats de la Miren Garralda
Miren Garralda és també una mestra pionera en la integració de música i sons a les activitats, i en la cooperació amb equips de mestres d’altres països i regions per tal d’adaptar i traduir les activitats a diferents idiomes.
Aquesta relació no és exhaustiva: la biblioteca d’activitats s’ha construït gràcies a la participació de milers de docents que, al llarg de tots aquests anys, han volgut compartir les seves propostes educatives, dissenys, idees i creacions. La col·laboració i l’esperit de compartir en obert ha estat clau en la construcció d’un valuós recurs que, des del seu inici, ha tingut com a objectiu posar la tecnologia digital en mans dels docents per tal d’aprofitar al màxim les seves possibilitats educatives.