00002-litoral-maresme

La costa catalana està en retrocés en general i una de les zones on és més greu i evident és al Maresme. Els temporals i les llevantades obliguen cada any a reposar la sorra desapareguda. Molts factors intervenen en aquest canvi: la urbanització intensa que arriba a tocar de mar, els canvis morfològics provocats per l’actuació humana sobre les lleres de rius, l’erosió afavorida per la construcció de grans infraestructures com vies de tren i carreteres, . . . Darrerament també s’hi afegeix els efectes del canvi climàtic.

Practica

Com és el litoral del Maresme? Gràcies a la fotografia aèria podem veure la costa catalana tal com és avui. L’eina interactiva L’ull del temps. Catalunya abans i ara de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ens permet observar amb detall com és el litoral actual i com era el mateix territori l’any 1945 o l’any 1956.

L’eina es basa en els vols fotogramètrics que va realitzar la Força Aèria dels Estats Units d’Amèrica els anys 1945 i 1956, cedides pel Ministeri de Defensa, mentre que la cartografia actual és un producte de L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Permet superposar fotografies dels anys 1945 i 1956 amb les actuals per comparar l’evolució del paisatge a Catalunya. Ara, el departament ha complementat el servei amb fotografies històriques i demanen als ciutadans que ajudin a situar-les i a afegir-hi informació.

Aplicacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>