0201.3-Mapes geològics

Què és un mapa geològic?

És la representació sobre un mapa topogràfic dels afloraments a la superfície de la Terra dels diferents tipus de roca i la relació entre les diverses unitats que s’hi poden distingir. També s’hi representen les estructures tectòniques, els jaciments fòssils, les fonts o els recursos minerals. En el mapa es representa una sèrie d’informació bàsica i com més objectiva millor, com ara les unitats, els seus contactes, els cabussaments, etc.

El mapa es complementa amb informació interpretativa (subjectiva), com els talls geològics, esquemes sedimentaris, tipus d’estructures, etc. Tots els símbols i colors utilitzats s’expliquen en una llegenda.

Model geològic 3D de Catalunya [HD] from ICGCat on Vimeo.

En un mapa geològic es representen els elements geològics, convenientment simbolitzats

Des d’un punt de vista formal, un mapa geològic és un document cartogràfic en el qual s’ha projectat, sobre un pla horitzontal, informació en quatre dimensions: les tres dimensions de l’espai ordinari, a les quals s’afegeix el temps geològic. És important remarcar que la coordenada z (vertical) no es refereix només a l’alçada topogràfica, sinó també a la columna de roques que es pot trobar per sota d’un punt determinat, i també als materials que el recobrien i que han estat erosionats.

En un mapa geològic es representen els elements geològics, convenientment simbolitzats: les unitats cartogràfiques amb els epígrafs que les identifiquen, els contactes entre aquestes i les dades puntuals, i també altres elements corresponents a línies o a superfícies geològiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>