Experimentació

El 7 de novembre, en la Tercera Sessió de formació de l’11è Congrés de Ciència, tindrà lloc un seguit de propostes d’experimentació, de 17:15 a 19:15 h, a l’Institut de Ciències del Mar.

Aquesta sessió estarà dividida en dos torns d’activitats, de manera que cada persona farà dues pràctiques d’experimentació. Aquestes són les propostes que es realitzaran:

  • Per què sura un vaixell?-CI i CM-En aquesta activitat descobrirem a partir de diferents experiments, que el que és realment important perquè un vaixell no s’enfonsi és la seva forma, més enllà del material amb el qual s’ha construït.

  • El quadrant –CS -Quan, a l’antiguitat, els vaixells deixaven de navegar a prop de la costa, havien de trobar altres referents que els indiquessin el lloc on es trobaven i quin era el camí que havien de seguir per arribar a la seva destinació. Aquests referents sovint es trobaven al cel, i l’observació de determinats astres permetia conèixer quina era la latitud. Aquestes mesures es feien amb diferents instruments de navegació, com el quadrant, una eina de precisió que permetia mesurar angles i calcular alçades, distàncies…

  • El dimoniet de Descartes -CS– Els submarins tenen la capacitat de submergir-se i tornar a la superfície gràcies a la capacitat de canviar la seva densitat i pes. Això s’aconsegueix amb uns dipòsits d’aire que, en omplir-se d’aigua, fan que el submarí pesi més que l’aigua que desplaça i, per tant, se submergeixi; en canvi, quan l’aigua dels dipòsits és expulsada amb aire comprimit, el vaixell recupera el seu pes original i torna a la superfície.

  • L’aigua de mar és igual de salada arreu del món?-CM i CS-Qui més qui menys, alguna vegada ha fet una
    glopada d’aigua mentre es banyava a la platja, i ha notat que aquesta té un gust força salat. L’aigua de mar, però, no té la mateixa quantitat de sal en els diferents llocs, aquesta depèn de l’equilibri entre les entrades d’aigua dolça (pluja, rius, desgel d’icebergs) i les sortides d’aigua (evaporació i formació de gel). En aquest sentit plantegem identificar la salinitat de diferents aigües marines i investigar quins
    factors ambientals influeixen en la salinitat d’un lloc de l’oceà.

  • Tastet de sal-CI i CM-L’oceà no és igual a tot el món. Les seves característiques són diferents i canviants. Per exemple, la salinitat del mar Mediterrani, de l’Atlàntic i del Mar Mort són diferents.

  • Moviments oceànics-CS-La circulació oceànica està forçada per l’esforç del vent i els gradients de pressió imposats per l’atmosfera, pels fluxos de calor i aigua en superfície i per l’atracció gravitacional d’altres cossos celestes. Aquest experiment mostra com es mou l’oceà per aquests efectes.

Aquí trobareu altres recursos que es van mostrar durant la sessió: MAR DE JOCS.