Presentació

El grup de treball DEMD (Exili, Deportació i Holocaust) és el resultat de la col·laboració des de 2008 entre el Departament d’Educació i el Memorial Democràtic que es va concretar el 2011 quan un grup de professors i de professores van expressar el seu interès en formar un grup de treball per reflexionar sobre aquests temes i sobretot de com  treballar-los amb alumnes.

Des del primer moment el grup de treball es va crear amb la finalitat de que l’ensenyament sobre l’exili i la deportació generats pels conflictes bèl·lics, i l’Holocaust i els genocidis massius han de formar part com a tema  explícitament curricular i interdisciplinari de l’educació al nostre país, així com la transmissió i reflexió sobre la memòria democràtica. Cap país pot oblidar el que ha construït el seu present per tal de construir un futur millor i com a forma, en aquest cas, de prevenció.

L’alumnat dels diversos nivells educatius, ha de conèixer i reflexionar sobre els conflictes i genocidis que ens han afectat directament: les terribles conseqüències de la Guerra civil i de la Segona guerra mundial, del feixisme i del nacionalsocialisme. En el nostre cas concret, una de les conseqüències de la nostra Guerra Civil, l’exili republicà, desembocà en altres conseqüència del conflicte mundial  de la II Guerra Mundial, la deportació, els camps d’extermini i l’Holocaust, que protagonitzaren i patiren ciutadans i ciutadanes catalans.

L’ensenyament sobre l’exili, la deportació i l’Holocaust habitualment es tracta a l’educació secundària des de l’àmbit social però també des de la vessant de desenvolupament personal i ciutadà. El currículum actual, és prou obert perquè puguem dedicar un espai de temps important i tant transcendental per a qualsevol moment històric.