Nova Llei de la ciència de Catalunya

El Parlament de Catalunya ha aprovat la primera llei dictada en l’àmbit de la recerca i el coneixement, la Llei de la ciència de Catalunya, amb l’ambició de consolidar Catalunya com a pol internacional de referència a Europa, i amb la missió de definir i consolidar el model propi de sistema de recerca de Catalunya. Aquesta Llei 9/2022, del 21 de desembre, de la ciència, té per objecte establir un marc per al foment de la recerca, el desenvolupament i la innovació a Catalunya, proveir els agents del sistema d’instruments que contribueixin a la generació, transferència i difusió del coneixement amb l’objectiu de resoldre els problemes i reptes que afronta la societat, i afavorir així el benestar social i la prosperitat econòmica. Entre els seus objectius generals recull:

  1.  L’impuls de la recerca, el desenvolupament i la innovació en tots els àmbits del coneixement.
  2.  L’enfortiment institucional del sistema de recerca, desenvolupament i innovació i dels agents que l’integren, per mitjà del foment de tots els àmbits de producció, transmissió i valoració de la recerca, i la coordinació institucional, el suport i l’optimització de les accions, la cooperació i la interacció dels agents i estructures de coneixement i de suport a la recerca, a fi de facilitar-ne les relacions amb altres agents i estructures de dins i fora de Catalunya.
  3.  Impulsar un model de ciència oberta, promovent iniciatives orientades a garantir el lliure accés a les dades i els documents científics, i fomentar la participació activa de la ciutadania i de les organitzacions de la societat civil en el disseny de les polítiques públiques de la Generalitat en recerca, desenvolupament i innovació. 
  4.  El reforç de l’ús de l’evidència científica en la generació, l’impuls i l’avaluació de polítiques públiques, de qualsevol àmbit, per mitjà del millorament de la connexió i la cooperació entre els agents de recerca, desenvolupament i innovació i els decisors públics. 
  5. Impulsar la cultura científica i tècnica en el conjunt de la societat, fomentant la formació i la divulgació.

Així mateix, aquesta Llei destaca la importància de les entitats que treballen per a l’acompliment dels objectius del sistema de recerca, desenvolupament i innovació, i se centra prioritàriament en les polítiques públiques i la definició de marcs d’actuació. En aquest sentit, els poders públics han d’atendre les necessitats de la ciència, en la mesura que puguin, amb instruments de planificació, finançament, transparència, avaluació i retiment de comptes. La Llei determina els eixos de les polítiques públiques que –en estàndards internacionals i, especialment, europeus– s’han mostrat efectives i són sentides com una necessitat per la comunitat científica. En aquesta línia, en el títol primer, es defineixen els instruments d’ordenació del sistema de recerca, desenvolupament i innovació, que són la planificació estratègica, el finançament i l’avaluació sistèmica. Pel que fa al finançament, el Govern ha de garantir que l’esforç públic en recerca, desenvolupament i innovació s’efectuï de manera eficient, coordinada i equitativa entre els departaments de l’Administració de la Generalitat i llurs entitats dependents o vinculades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>