La Manresada

El World Mobile City Project (WMCP) és un projecte col·laboratiu de georeferenciació i tecnologia mòbil en format de gamificació, impulsat per l’Equip LaceNet i amb el suport dels centres que hi participen, així com la col·laboració de la UPC.

El WMCP s’implementa a diverses ciutats i pobles dels Països Catalans i de l’Estat espanyol: Alcoi, Barcelona, Camp de Morvedre, Castelló, Gasteiz, Manresa, València, Valls i Vall dels Alcalans. Qualsevol centre pot participar a la Seu que prefereixi contactant amb l’organització local. El protagonista del projecte és l’alumnat dels centres de secundària, amb el suport del professorat.

El projecte té com a objectiu aprendre a localitzar qualsevol punt de la ciutat tot combinant els mitjans clàssics (targetes, mapes…) amb l’ús de tecnologies (internet mobile, geolocalització, codis QR, realitat augmentada,…) aplicant el treball cooperatiu en petits grups.

Targetons amb informació per a realitzar la gimcana

La versió del WMCP que es duu a terme a Manresa rep el nom de Manresada. L’edició d’enguany, que va tenir lloc el passat 19 de febrer, va comptar amb la participació de 600 alumnes de 1r i 2n d’ESO de 8 centres del Bages i el Berguedà.

L’alumnat participant, acompanyat del seu professorat, es va desplaçar a la plaça Major de Manresa per iniciar la gimcana. Els alumnes es van escampar per la ciutat per realitzar les diferents proves mentre el professorat, reunit a la sala de premsa de l’ajuntament, feia el seguiment geolocalitzat amb l’app de control parental Life360.

Els participants van poder gaudir d’un esmorzar gratuït gentilesa del Forn de Cabrianes. Una vegada finalitzada l’activitat tots els participants es van reunir al Parc de la Seu per fer la cloenda en forma de Flashmob amenitzada per l’animador Manel Justícia.

A posteriori, el 18 d’abril, es va fer l’acte de lliurament de premis al Casino per reconèixer les millors fotos/vídeos de cada categoria de la gimcana. Els premis consistien en material relacionat amb la tecnologia i l’STEM. Cal destacar, com a novetat d’enguany, el premi STEMcat a la millor fotografia STEM.

Fotografia STEM: Fabricant geometria (Ins Castellet)

Les etiquetes utilitzades per penjar les fotos/vídeos al Twitter/Instagram van ser #WMCP18 #MNRada18 #STEM #BookFace @lletres #capde #lliure.

L’activitat consta de 3 fases:

  • Abans (al centre):

Es formen grups de 4 alumnes, s’instal-len i es practiquen les apps que s’utilitzaran (Twitter, Instagram, Bus Manresa, Life360, I-nigma, editor de vídeo/imatge i app de realitat augmentada de la UPC).

  • El dia D (la gimcana):

Cada grup rep 7 targetons diferents amb com codis qr que enllacen a informació dels indrets que hauran de visitar per realitzar unes proves. Primer hauran de dissenyar l’itinerari que seguiran per lliurar-lo al professorat per poder fer el seguiment geolocalitzat dels grups.  Durant la gimcana hauran de superar 5 proves en què hauran de fer una foto/vídeo i penjar-lo al Twitter/Instagram degudament etiquetat. Foto STEAM / Book Face / Vídeo literari / Vídeo Carles Capdevila / Foto o vídeo lliure. Les proves se’ls apareixen en arribar als indrets en forma de realitat augmentada.

  •  Després:

Qüestionari de valoració de l’activitat, avaluació i lliurament de premis.

  •      Enllaç: www.wmcproject.org/manresa/
  •      Nivell Educatiu / Destinatari: Alumnes de 1r i 2n d’ESO
  •      Idioma: Català
  •      Durada: Un matí (19 de febrer de 2018) + reunions prèvies del professorat