1.5. El programa Copernicus

L’observació de la Terra ha entrat en una nova etapa on juga un paper essencial, com a eina de suport a la decisió, en la gestió ambiental, de recursos o seguiment d’infraestructures entre d’altres, en definitiva, en la planificació del territori, reportant així beneficis a curt i mig termini a la societat.

L’adveniment del programa d’Observació de la Terra COPERNICUS de la Unió Europea i en concret de les missions Sentinel 1A/B (radar) i Sentinel 2A/B (òptic) ha marcat una fita en la transformació de les dades satèl·lit en informació i coneixement, operacional.

COPERNICUS és el programa europeu per a l’establiment d’un sistema d’observació de la Terra, la vigilància mundial del Medi Ambient i de la Seguretat. COPERNICUS està a càrrec de la Comissió Europea (CE), en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Agència Europea del Medi Ambient (EEA).

L’ESA coordina el lliurament de dades de més de 30 satèl·lits: ESA i EUMESAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) són responsables de la infraestructura; EEA és responsable de les dades en els àmbits temàtics de terra i aire (de l’estructura in-situ); mentre que la CE, en nom de la Unió Europea, és responsable de la iniciativa en general, establint els requisits i la gestió dels serveis. COPERNICUS, a més, és la contribució europea a GEOSS (Global Earth Observation System of Systems).

La informació ambiental és de vital importància. Ajuda a entendre com funciona el nostre planeta i el seu clima, el paper exercit per les activitats humanes en aquests canvis sobre el territori i el seu impacte.

Imatge de Catalunya, processada per ICGC a partir d’imatges SENTINEL2 del programa COPERNICUS

 

Practica

Aplicacions

Recursos