1.1. Principals missions científiques en satèl·lit

L’Agència Espacial Europea (ESA) té per missió donar forma al desenvolupament de la capacitat espacial d’Europa i garantir que la inversió en l’espai continuï donant beneficis als ciutadans d’Europa i del món. En aquest sentit es desenvolupa un programa específic de missions científiques, com ho fan altres agències de l’espai internacionals, que més enllà d’aportar dades per un millor coneixement del planeta, també serveixen per demostrar i provar noves tecnologies i conceptes científics.

Centrats a Europa i en l’ESA s’exposa un resum de les principals missions científiques actuals:

MISSIONS BÀSIQUES

Les missions bàsiques responen directament a àrees específiques de preocupació pública i es seleccionen mitjançant una àmplia consulta amb la comunitat científica. Les principals són:

  • GOCE : L’explorador de circulació oceànic (GOCE) es va iniciar el 17 de març de 2009 i va acabar el 11 de novembre de 2013. GOCE va proporcionar dades de gradient de gravetat d’alta resolució espacial per millorar els models mundials i regionals del camp de gravetat i geoides de la Terra.

    Font: ESA
  • ADM-Aeolus : L’objectiu principal és obtenir mesures de perfils de vent verticals des de l’espai. La missió utilitza un Lidar d’alt rendiment Doppler basat en tècniques interferomètriques de detecció directa.

    Font: ESA
  • EarthCARE : Earth Clouds Aerosols and Radius Explorer (EarthCARE) millorarà la representació i la comprensió de l’equilibri radiatiu de la Terra, fonamental en la modelització climàtica i la seva predicció.
  • Biomass : La missió de Biomass proporcionarà informació crucial sobre l’estat dels nostres boscos i com estan canviant. Portant el primer radar d’obertura sintètica de banda P en l’espai, Biomass proporcionarà mesures per determinar la quantitat de biomassa i carboni emmagatzemats en els boscos, millorant així la nostra comprensió del cicle del carboni.
MISSIONS D’OPORTUNITAT

Les missions d’oportunitat es fan amb satèl·lits més petits i de baix cost que són relativament ràpids d’implementar per abordar àrees de preocupació mediambiental, tecnològica i/o científica més immediata :

  • SMOS : La missió sobre humitat del sòl i salinitat oceànica (SMOS), llançada el 2 de novembre de 2009, està explotant les dades capturades per sistema innovador interferomètric, per adquirir observacions de temperatura de lluminositat en la banda L (1,4 GHz). Aquestes observacions es tradueixen en informació sobre la humitat en el sòl i la salinitat a les capes superficials dels oceans, que es necessiten per comprendre millor el cicle de l’aigua a la Terra.

    Font: ESA
  • CryoSat : Llançat el 8 d’abril de 2010, mesura les fluctuacions en el gruix del gel a la terra i el mar per determinar com el gel de la terra està canviant. Aquesta informació condueix a una millor comprensió de la relació entre el clima global i el gel. CryoSat porta un innovador altímetre de radar interferomètric i un radar d’apertura sintètica o SAR.

    Font: ESA
  • SWARM : Llançat el 22 de novembre de 2013, proporciona dades del camp geomagnètic i la seva evolució temporal. Els models geomagnètics resultants de la missió proporcionaran noves idees sobre l’interior de la Terra. Aquesta informació donarà lloc a una millor comprensió dels processos atmosfèrics i també a aplicacions pràctiques en àmbits com el clima a l’espai i els riscos de radiació.
  • FLEX : L’explorador de fluorescència (FLEX) capturarà dades relacionades amb la fluorescència vegetativa per quantificar l’activitat fotosintètica. Aquesta informació millorarà la nostra comprensió de la manera com es mou el carboni entre plantes i l’atmosfera i com la fotosíntesi afecta els cicles de carboni i aigua. També conduirà a una millor visió de la salut i l’estrès vegetals.

Practica

Aplicacions

Recursos