Acte de compromís entre el Departament d’Educació i el Departament de Recerca i Universitats pel Pla de recerca educativa de Catalunya

El dia 16 de març, i davant d’una Sala Capella del MACBA plena, el conseller d’Educació i el conseller de Recerca i Universitats van comprometre’s a activar l’elaboració del Pla de recerca educativa de Catalunya.

Durant l’acte, conduït per la senyora Patrícia Plaja, portaveu del Govern, es van poder seguir les intervencions de Nóra Révai, cap de projectes i analista de l’OCDE, i Aidan Clerkin, director de l’Educational Research Centre d’Irlanda, que van valorar aspectes que cal tenir en compte en el moment de cercar un encaix entre els diversos actors. 

Va seguir el director general d’Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües, el senyor Joan Cuevas, que va ressaltar la importància del Pla de recerca educativa i en va presentar el procés d’elaboració. També va presentar les principals actuacions que es duran a terme per revertir les necessitats bàsiques que planteja la diagnosi:

  • Convocatòria de subvencions: fins a 900.000 € per finançar la recerca educativa.
  • Programa Aprenentatge entre iguals: RecercAULA, en què destaquen la metodologia recerca acció i l’establiment de xarxes de docents. 
  • Catàleg d’accés a dades, per posar a disposició del personal investigador i grups de recerca el coneixement previ de la informació disponible dels principals sistemes d’informació de l’àmbit educatiu.

Posteriorment, la doctora Sheila González va presentar la diagnosi que s’ha elaborat sobre la recerca educativa a Catalunya, que analitza la recerca educativa a Catalunya, planteja els reptes del sistema i proposa les mesures que cal adoptar per resoldre’ls. Aquesta presentació en públic permet seguir amb el procés de debat amb la comunitat educativa i professional, i fins al final d’aquest procés no es publicarà el document definitiu. 

En darrer lloc, les propostes de transferència a l’aula i la relació entre l’acadèmia i els centres educatius va centrar la ponència la senyora Kate Atkins.

Van tancar la jornada les intervencions del conseller del Departament de Recerca i Universitats, l’honorable senyor Joaquim Nadal, i del conseller d’Educació, l’honorable senyor Josep Gonzàlez-Cambray.

Per accedir a les presentacions:

Presentació del Sr. Joan Cuevas
Presentació Dra. Sheila González
Presentació Kate Atkins

Podreu recuperar l’acte i llegir la diagnosi a l’enllaç següent:   

https://projectes.xtec.cat/recerca-educativa/general/diagnosi-per-al-pla-de-recerca-educativa-de-catalunya/ 

Per fer aportacions al document de diagnosi del Pla de recerca educativa podeu escriure a:   

recerca.educacio@gencat.cat

 L’expectativa que ha generat la creació d’un Pla de recerca educativa ha motivat que diversos mitjans de comunicació se’n fessin ressò. En podeu consultar alguns exemples:

Impulsar canvis fonamentats en l’evidència garantirà la qualitat del sistema educatiu i la millora de les oportunitats d’aprenentatge de tot l’alumnat. Per això el Pla de recerca educativa de Catalunya esdevé una gran oportunitat de país, tant per a l’educació com per a la recerca i la societat en general. 

Per una educació basada en l’evidència

 

#PlaRecercaEducativa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>