Curs per a professorat “Aproximació al coneixement de la història medieval al Pallars”

Cada any pels volts de la tardor el Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu, amb col·laboració amb el Centre de Recursos Pedagògics del Pallars Sobirà, organitza un curs de formació per a professorat. Aquests cursos pretenen donar a conèixer algun dels aspectes o facetes del nostre entorn, així com crear xarxa i convivència entre docents. Després de 2 anys de pandèmia hem recuperat de nou aquesta activitat oferint un nou curs, aquest cop enfocat al coneixement de la historia medieval al Pallars.

La formació, que està reconeguda amb 30 hores, s’ha repartit amb quatre sessions entre novembre i desembre. Al llarg de les sessions s’han visitat diferents enclavaments relacionats amb la història medieval de la comarca.

Durant la primera sessió vam visitar el Museu de la Sal (IG @museu_de_la_sal) les salines de Gerri de la Sal amb Aroa Yagüe i la col·legiata de Santa Maria de Gerri (IG @monestirdegerri), amb Noemí Nuss, de Peperepep Cultural. La sal va ser un element estratègic en l’economia i el poder del monestir situant-lo en una posició privilegiada pel que fa a les relacions amb el Comtat i el bisbat d’Urgell. La visita al monestir està inclosa dins el projecte cultural Joc de Dames, una proposta de coneixement del patrimoni als Pallars des d’una perspectiva de gènere.

La segona sessió, conduida per la Cristina Simó, ens va dur al monestir de Sant Pere del Burgal. Aquesta visita ens va donar les claus per entendre la vinculació d’aquest monestir amb el de Santa Maria de Gerri. A la tarda vam visitar l’església de Santa Maria d’Àneu, un altre edifici estratègic en la història comtal del Pallars.

 

La tercera sessió, conduïda per la Júlia Carreras, ens va introduir a la història dels primers judicis per bruixeria en l’època (IG @occvltacrafts). Com a punt de partida vam visitar l’exposició sobre bruixeria situada a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (IG @ecomuseu) “Se’n parlave… i n’hi havie”. Posteriorment vam visitar el Castell de València d’Àneu, un dels escenaris històrics on es van dur a terme nombroses execucions per bruixeria al Pallars i on vam comprendre quin paper hi jugaven aquestes creences en el control de la gent. De fet, va ser on es van escriure “Les ordinacions de les Valls d’Àneu”, el primer text legislatiu d’Europa que tipificava la bruixeria com un delicte. Finalment vam gaudir d’una visita etnobobotànica al Bosc del Gerdar, identificant diverses plantes i les seves propietats. Aquest tipus de coneixements molts cops van servir d’excusa per a acusar a dones coneixedores de la medicina tradicional, de bruixes i metzineres.

La quarta i última sessió ens va portar fins a Cardona, amb una visita de les mines de sal i el castell. Indubtablement hi ha un important vincle històric entre la Casa de Cardona i el Comtat de Pallars que es va voler mostrar en aquest curs. Va ser Joan Ramon Folc III, Vescomte de Cardona, qui estava a càrrec de les tropes que van atacar el Castell de València d’Àneu, durant el famós setge de 3 mesos de durada el 1487, moment en que va capitular i desaparèixer el Comptat de Pallars, l’últim de Catalunya.

El curs ha tingut una molt bona acollida i èxit de participació. S’han inscrit i participat 26 docents de diferents matèries i diferents centres educatius provinents del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Noguera, l’Urgell, el Vallès Oriental, la Vall d’Aran i el Segrià. La qualitat de les intervencions i l’atractiu dels indrets visitats han estat algunes de les valoracions que n’han fet els participants i ens animen a seguir treballant per mantenir aquesta proposta formativa.

                                           Fotografia de grup. Bosc i refugi del Gerdar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>