Pirineus, terra de bruixes

Anualment, al Camp d’Aprenentatge de la Vall de Boí, organitzem diversos cursos de formació adreçats a professorat. Enguany, hem dedicat la formació de tardor a les bruixes. Que el Pirineu és terra de bruixes és conegut per tothom però, qui eren aquestes dones? Quins coneixements tenien sobre les plantes de l’entorn? Com elaboraven els seus productes? Perquè van ser perseguides? Durant les quatre sessions que ha durat la formació ens hem nodrit dels coneixements d’experts en diferents àmbits amb dos objectius principals. D’una banda, donar a conèixer diferents elements del patrimoni natural i cultural dels Pirineus utilitzant el fil conductor de la bruixeria. Per altra banda, inspirar el disseny de noves propostes didàctiques que utilitzin la bruixeria i els Pirineus com a eix vertebrador.

Júlia Carreres mostrant la sajolida i explicant-ne les seves propietats

Durant la primera sessió, “la cacera de bruixes als Pirineus” la Júlia Carreras ens va ajudar a desmitificar la figura de les bruixes i entendre els motius de la cacera de bruixes als Pirineus. Vam comprendre que, en el seu inici, les bruixes eren ents sense cos, éssers màgics com ara les fades però malvats.

Al llarg de la segona sessió “Les bruixes a la literatura” vam fer un viatge literari a través dels mites i llegendes que envolten els Pirineus. Mentre caminàvem pel Pla de Beret, guiats per l’escriptor Pep Coll, vam conèixer les històries de les encantades, les dones d’aigua i els minairons o diablorins.

Durant la tercera sessió vam realitzar un recorregut de descoberta etnobotànica als voltants d’Esterri d’Àneu. Vam conèixer moltes plantes així com les seves virtuts apotropaiques, les seves propietats curatives segons la teoria de signe i les seves propietats medicinals contrastades per la ciència.

L’última sessió la vam dedicar a les bruixes ribagorçanes i a l’elaboració de remeis amb plantes medicinals. Durant el matí, Javier Piqué, docent del CFGS de Gestió Forestal i del Medi Natural de l’institut del Pont de Suert, ens va narrar la història de les bruixes de les Paüls. A la tarda vam fer un taller d’elaboració d’ungüents amb la col·laboració de Sito Rodríguez.

Muntatge de l’alambí per extraure l’oli essencial de romaní

Globalment, ha resultat un curs divers i enriquidor. Des del Camp d’Aprenentatge hem gaudit molt l’experiència i, tenint en compte l’èxit inscripcions i participació, pensem que serà font de noves propostes educatives. Des del CdA ja en tenim una al forn!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>