Criptogínia o la invisibilització de les dones

Les dones han estat invisibilitzades i oblidades al llarg de la història en tots i cadascun dels àmbits en què han participat.

El Dia Internacional de la Dona és la cita anual que ens permet reivindicar el paper de les dones en la història per tal de fer valdre el seu paper silenciat.
Una lectura, una recerca, un debat, un cartell… Qualsevol activitat pot ser bona per treballar i conscienciar l’alumnat vers aquesta discriminació històrica.
L’any 2020 la poeta i filòloga Begonya Pozo i el filòleg Carles Padilla, ambdós professors de la Universitat de València, van encunyar el concepte de criptogínia. Aquest terme descriu el fenomen recurrent, al llarg de la història i en la majoria de les cultures, d’ocultació de les dones i referents femenins en diferents àmbits de la societat, especialment els de més prestigi.

De dones importants en tenim moltes, la nostra tasca és anomenar-les i fer-les perviure.
Us proposem alguns dels recursos que podeu trobar a la xarxa: dossier amb recursos, dossier sobre escriptores catalanes, ambdós de l’Institut Català de les Dones, o l’article del Temps per reflexionar sobre els mètodes d’invisibilització de les dones.

I vosaltres, com ho treballareu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>