Ramadà. Ramadan mubàrak.

El mes islàmic del Ramadà s’iniciarà al voltant del 23 de març i finalitzarà entorn el 21 d’abril. Com bé sabeu, la data no es pot determinar amb exactitud fins poques hores abans que comenci i finalitzi. I és que l’Islam segueix el calendari lunar, i les fases de la Lluna són les que decideixen l’inici i el final de cada període islàmic, entès com els mesos i les celebracions principals. De fet, hi ha moltes festivitats que no tenen una data concreta en el calendari, com la setmana santa.

Els cinc preceptes d’obligatori compliment de l’islam són: la professió de fe, l’oració, l’almoina, el dejuni (el sawm) i el pelegrinatge a la Meca. Durant aquest mes es durà a la pràctica el quart pilar: l’abstinència d’ingerir aliments al llarg d’aquest període, molts dels nostres alumnes s’estaran de menjar i de beure durant les hores de llum: des de l’alba fins a la posta de sol.

Aquests dos articles, La Lluna guia el Ramadà i Els cinc pilars de l’islam us poden ajudar a tractar aquest tema a l’aula i reflexionar amb l’alumnat sobre què significa aquesta pràctica per a molts dels companys i companyes de classe, així com Junior report: El RamadàEl Ramadà explicat als nens.

El ramadà és una nova oportunitat d’aprenentatge i podem demanar al nostre alumnat que comparteixi amb els seus companys i companyes com viu aquests dies amb la seva família, com són els àpats que preparen per a l’iftar, l’àpat del vespre que trenca el dejuni,  o com celebren l’Aïd el Fitr, festa que marca el final del sawm o dejuni del mes de ramadà.

Per tant, pot ser un bon moment per treballar amb l’alumnat tant de l’aula d’acollida com del grup classe, les festes més importants que celebra la classe i elaborar-ne un calendari per:

      • explicar quines festes celebra la seva família , què significa, què fan, si es menja i es beu alguna cosa especial, si es canta i es balla, on se celebra…
      • elaborar felicitacions específiques per a les famílies 
      • comparar cada festa que se celebra aquí amb algunes festes que se celebren en els llocs de procedència de l’alumnat
      • treballar, en aquest moment de forma especial, paraules i expressions catalanes que vénen de l’àrab (taronjaarròssíndriaalbercoccotósafareigrajolaaixetasetrillxaropflassadaarracadessucrea la mà de Déua la bona de Déu…) i d’altres que coneguin els alumnes i que procedeixen d’altres llengües…

Existeixen diverses fórmules per felicitar el ramadà, totes en àrab, però que poden variar en funció del país. Les expressions més comunes amb les que podeu felicitar els vostres alumnes musulmans són: ramadan kareem i ramadan mubàrak.

Ramadan mubàrak a tothom!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>