Crònica de la missió Hypatia I

En aquest apartat la tripulació ens relata el dia a dia durant les dues setmanes de la missió.

Els dies a “Mart” passen volant! Ja som al final de la missió. Aquests últims dies hem desmuntat els experiments, netejat l’estació, revisat els sistemes i fet inventari dels aliments que han sobrat. El divendres a la tarda hem trencat la simulació, que significa que “tornem” a la Terra i podem sortir a fora sense escafandre! Hem sentit l’escalfor del sol i la brisa del vent per primer cop en 15 dies… Un moment màgic! Ara tornem a la rutina del dia a dia terrestre, amb la motxilla plena de records, nous coneixements i dades per analitzar! Com alguns de vosaltres ja sabeu, he estat estudiant el physarum polycephalum, conegut com a “blob”, un organisme unicel·lular que és capaç d’aprendre sense tenir cervell! De nou a la Terra analitzaré les dades obtingudes i continuaré els experiments. També treballaré per desenvolupar tutorials perquè pugueu fer experiments similars als meus a casa i a l’escola! Totes les tripulants d’Hypatia I hem arribat a la Terra amb un somriure i amb moltes ganes de compartir aquesta experiència i fer créixer el nostre projecte.

SOL 12

Cesca Cufí Prat

Enginyera de la missió, enginyera espacial

Els dies a “Mart” passen volant! Ja som al final de la missió. Aquests últims dies hem desmuntat els experiments, netejat l’estació, revisat els sistemes i fet inventari dels aliments que han sobrat. El divendres a la tarda hem trencat la simulació, que significa que “tornem” a la Terra i podem sortir a fora sense escafandre! Hem sentit l’escalfor del sol i la brisa del vent per primer cop en 15 dies… Un moment màgic! Ara tornem a la rutina del dia a dia terrestre, amb la motxilla plena de records, nous coneixements i dades per analitzar! Com alguns de vosaltres ja sabeu, he estat estudiant el physarum polycephalum, conegut com a “blob”, un organisme unicel·lular que és capaç d’aprendre sense tenir cervell! De nou a la Terra analitzaré les dades obtingudes i continuaré els experiments. També treballaré per desenvolupar tutorials perquè pugueu fer experiments similars als meus a casa i a l’escola! Totes les tripulants d’Hypatia I hem arribat a la Terra amb un somriure i amb moltes ganes de compartir aquesta experiència i fer créixer el nostre projecte.

Avui és un dia especial a l’estació de recerca marciana, perquè la nostra comandant està d’aniversari. Per això farem un sopar especial: espaguetis al pesto i un crumble de poma casolans. La missió ha fet que ens convertim en unes cuineres excepcionals. Fins i tot fem el nostre propi pa! Però no només som autosuficients a la cuina, també ho som al laboratori. Hi ha membres de la missió que es fan els seus propis instruments científics, perquè ens falten alguns materials i no podem demanar ajuda a la Terra. Per exemple, l’Ariadna ha dissenyat un sextant per saber a quina latitud ens trobem. El meu rol com a periodista dins d’Hypatia I és informar a la Terra sobretot el que fem a Mart. A més, porto una gravadora i un micròfon per entrevistar les membres d’Hypatia I i després fer un podcast on recolliré aquesta experiència. Us convido a escoltar-la! Ara la missió ja s’acosta al seu final, i per això estem totes una mica nostàlgiques. Malgrat totes les restriccions i limitacions de la base, totes hem estat molt bé plegades i hem après moltíssimes coses les unes de les altres.

SOL 10-11

Núria Jar

Periodista de la missió

Avui és un dia especial a l’estació de recerca marciana, perquè la nostra comandant està d’aniversari. Per això farem un sopar especial: espaguetis al pesto i un crumble de poma casolans. La missió ha fet que ens convertim en unes cuineres excepcionals. Fins i tot fem el nostre propi pa! Però no només som autosuficients a la cuina, també ho som al laboratori. Hi ha membres de la missió que es fan els seus propis instruments científics, perquè ens falten alguns materials i no podem demanar ajuda a la Terra. Per exemple, l’Ariadna ha dissenyat un sextant per saber a quina latitud ens trobem. El meu rol com a periodista dins d’Hypatia I és informar a la Terra sobretot el que fem a Mart. A més, porto una gravadora i un micròfon per entrevistar les membres d’Hypatia I i després fer un podcast on recolliré aquesta experiència. Us convido a escoltar-la! Ara la missió ja s’acosta al seu final, i per això estem totes una mica nostàlgiques. Malgrat totes les restriccions i limitacions de la base, totes hem estat molt bé plegades i hem après moltíssimes coses les unes de les altres.

Hem començat la segona setmana a l’estació. Com a enginyera de la missió, he de compaginar la meva feina de científica amb les tasques de manteniment de la base.
Una estació anàloga té una munió de sistemes que la fan funcionar i que cada dia s’han de revisar: entre altres tasques, la Cesca Cufí –l’altra enginyera de la base– i jo hem de mesurar diàriament el nivell de l’aigua del dipòsit d’aigua per saber quin és el nostre consum, hem d’assegurar-nos que els sistemes de comunicació funcionen correctament i que les bateries del nostre escafandre d’astronauta estan sempre carregades.
D’altra banda, els meus experiments avancen a bon ritme. Fa uns dies vaig muntar els primers prototips de bateria, que faig funcionar amb el ferro que he trobat a la superfície de “Mart” i l’orina de les meves companyes de la tripulació. Amb l’energia que n’extrec, he pogut engegar uns llums LED que il·luminen un petit planter de llavors. Diu la Laia Ribas, la responsable de l’hivernacle de la base, que segurament podrem gaudir d’una bona amanida de brots verds d’aquí a un parell de dies.

SOL 8-9

Neus Sabaté Vizcarra

Enginyera de la Tripulació, Física

Hem començat la segona setmana a l’estació. Com a enginyera de la missió, he de compaginar la meva feina de científica amb les tasques de manteniment de la base.
Una estació anàloga té una munió de sistemes que la fan funcionar i que cada dia s’han de revisar: entre altres tasques, la Cesca Cufí –l’altra enginyera de la base– i jo hem de mesurar diàriament el nivell de l’aigua del dipòsit d’aigua per saber quin és el nostre consum, hem d’assegurar-nos que els sistemes de comunicació funcionen correctament i que les bateries del nostre escafandre d’astronauta estan sempre carregades.
D’altra banda, els meus experiments avancen a bon ritme. Fa uns dies vaig muntar els primers prototips de bateria, que faig funcionar amb el ferro que he trobat a la superfície de “Mart” i l’orina de les meves companyes de la tripulació. Amb l’energia que n’extrec, he pogut engegar uns llums LED que il·luminen un petit planter de llavors. Diu la Laia Ribas, la responsable de l’hivernacle de la base, que segurament podrem gaudir d’una bona amanida de brots verds d’aquí a un parell de dies.

Hem arribat al cap de setmana Marcià! Però aquí no es para! Tenim moooolta feina! Tenim moltes tasques relacionades amb el manteniment de l’estació que ens ocupa gran part del dia.
Per exemple, jo, com a responsable de l’hivernacle, haig de regar l’hort, mesurar temperatures i humitat i mantenir la instal·lació. A més, cada vespre, hem de documentar el dia a dia a l’estació. Aquest cap de setmana, he aprofitat per continuar amb els meus experiments, entre ells, el projecte CatMart i l’ampolla Marciana. Pel primer, he fet dues sortides extra-vehiculars per agafar sorra marciana per analitzar-la i poder identificar si hi ha vida a Mart. Per a l’ampolla Marciana, estic fent experiments per poder potabilitzar l’aigua provinent del regadiu de l’hivernacle.
Ahir dissabte nit, per relaxar-nos vam fer una sessió de cine amb un mini projector on no van faltar les crispetes.
Avui diumenge 23 d’abril ha sigut St. Jordi (Marcià) i ho hem celebrat amb un fabulós taller d’origami que ens ha preparat la tripulant Ari. Hem fet un punt de llibre en forma de drac i una rosa. Gràcies Ari!

SOL 6-7

Laia Ribas Cabezas

Oficial de l’hivernacle, Biòloga

Hem arribat al cap de setmana Marcià! Però aquí no es para! Tenim moooolta feina! Tenim moltes tasques relacionades amb el manteniment de l’estació que ens ocupa gran part del dia.
Per exemple, jo, com a responsable de l’hivernacle, haig de regar l’hort, mesurar temperatures i humitat i mantenir la instal·lació. A més, cada vespre, hem de documentar el dia a dia a l’estació. Aquest cap de setmana, he aprofitat per continuar amb els meus experiments, entre ells, el projecte CatMart i l’ampolla Marciana. Pel primer, he fet dues sortides extra-vehiculars per agafar sorra marciana per analitzar-la i poder identificar si hi ha vida a Mart. Per a l’ampolla Marciana, estic fent experiments per poder potabilitzar l’aigua provinent del regadiu de l’hivernacle.
Ahir dissabte nit, per relaxar-nos vam fer una sessió de cine amb un mini projector on no van faltar les crispetes.
Avui diumenge 23 d’abril ha sigut St. Jordi (Marcià) i ho hem celebrat amb un fabulós taller d’origami que ens ha preparat la tripulant Ari. Hem fet un punt de llibre en forma de drac i una rosa. Gràcies Ari!

Ja estem a dia 5 de la nostra simulació i comencem a tenir les rutines diàries més integrades. Ens llevem vora les 7:30 del matí, i a les 8:30 hem d’estar a la taula per esmorzar plegades. Cadascuna té les seves rutines diàries, en el meu cas m’agrada fer alguns estiraments i exercicis abans d’esmorzar. Ens hem repartit les tasques diàries, de manera que cada dia ens toca a dues de les membres de la tripulació preparar un àpat diferent (per exemple, avui a mi em toca fer el sopar amb la Cesca). Un cop hem acabat d’esmorzar, tenim una reunió de grup on cadascuna explica quins experiments farà durant el dia. En el meu cas, he sortit a fer una EVA (sortida extra-vehicular) els últims dos dies: tot un luxe! Estic preparant un exercici de navegació per les noies amb la Cesca i hem sortit a reconèixer el terreny que tenim a prop de la base. Volem fer una cursa d’orientació a Mart per a la resta de tripulants, i ja us informarem de si són capaces de trobar el tresor marcià que els hi hem amagat!

SOL 4-5

Ariadna Farrés Basiana

Oficial de Salut i Seguretat, Matematica

Ja estem a dia 5 de la nostra simulació i comencem a tenir les rutines diàries més integrades. Ens llevem vora les 7:30 del matí, i a les 8:30 hem d’estar a la taula per esmorzar plegades. Cadascuna té les seves rutines diàries, en el meu cas m’agrada fer alguns estiraments i exercicis abans d’esmorzar. Ens hem repartit les tasques diàries, de manera que cada dia ens toca a dues de les membres de la tripulació preparar un àpat diferent (per exemple, avui a mi em toca fer el sopar amb la Cesca). Un cop hem acabat d’esmorzar, tenim una reunió de grup on cadascuna explica quins experiments farà durant el dia. En el meu cas, he sortit a fer una EVA (sortida extra-vehicular) els últims dos dies: tot un luxe! Estic preparant un exercici de navegació per les noies amb la Cesca i hem sortit a reconèixer el terreny que tenim a prop de la base. Volem fer una cursa d’orientació a Mart per a la resta de tripulants, i ja us informarem de si són capaces de trobar el tresor marcià que els hi hem amagat!

Després d’una dies frenètics des que vam viatjar fins als Estats Units per començar la missió, la realitat és que fins avui no hem tingut la sensació d’estar 100% vivint una missió de simulació marciana. Hem començat el dia amb calma, esmorzant totes juntes i planificant el dia. Moltes de nosaltres hem estat preparant els experiments científics que durem a terme durant aquestes dues setmanes a Mart. Com a biòloga de la tripulació, estudio com dormim, com ens sentim i com ens relacionem entre nosaltres per entendre com afecta la manera com viuríem a Mart a la salut de les astronautes. Avui també m’he dutxat a la base per primera vegada. L’aigua és un recurs escàs a Mart i hem de prioritzar-la per beure, per regar les plantes de l’hivernacle, i en últim lloc, per la higiene. Avui hem sabut per les enginyeres del grup que mesuren cada dia quanta aigua queda en el tanc, que cadascuna de nosaltres només consumeix 11 litres d’aigua al dia. Això és molt bona notícia i ens ajuda a ser més conscients de l’ús que fem d’aquest bé tan preuat que tenim a la Terra, i que serà un luxe en una missió tripulada al planeta vermell.

SOL 3

Carla Conejo González

Oficial Executiva i Biòloga

Després d’una dies frenètics des que vam viatjar fins als Estats Units per començar la missió, la realitat és que fins avui no hem tingut la sensació d’estar 100% vivint una missió de simulació marciana. Hem començat el dia amb calma, esmorzant totes juntes i planificant el dia. Moltes de nosaltres hem estat preparant els experiments científics que durem a terme durant aquestes dues setmanes a Mart. Com a biòloga de la tripulació, estudio com dormim, com ens sentim i com ens relacionem entre nosaltres per entendre com afecta la manera com viuríem a Mart a la salut de les astronautes. Avui també m’he dutxat a la base per primera vegada. L’aigua és un recurs escàs a Mart i hem de prioritzar-la per beure, per regar les plantes de l’hivernacle, i en últim lloc, per la higiene. Avui hem sabut per les enginyeres del grup que mesuren cada dia quanta aigua queda en el tanc, que cadascuna de nosaltres només consumeix 11 litres d’aigua al dia. Això és molt bona notícia i ens ajuda a ser més conscients de l’ús que fem d’aquest bé tan preuat que tenim a la Terra, i que serà un luxe en una missió tripulada al planeta vermell.

La tripulació d’Hypatia I va arribar a l’estació “Mars Desert Research Station” (o MDRS) el diumenge 16 d’abril, i després de fer una sessió d’entrenament a la base amb el seu director, l’equip començar la seva simulació marciana el dilluns 17 d’abril al migdia. Des de llavors, les integrants d’Hypatia I han après a utilitzar les instal·lacions de la base, la vestimenta espacial, l’equipament de ràdios, i el procediment per cuinar productes deshidratats. Avui, dimarts 18 d’abril, hem fet una sortida extra-vehicular a l’exterior (coneguda com a “EVA” en anglès), hem preparat molts experiments científics, i algunes entrevistes amb l’InfoK de TV3. Pel que fa al nostre dia a dia, hem gaudit d’uns macarrons amb verdura i formatge (ambdós deshidrats inicialment!) per dinar, i després una sopa i amanida per sopar. L’amanida l’hem fet amb productes de l’hivernacle, i ha sigut un molt bon record del menjar terrestre que trobem a faltar.

SOL 1-2

Mariona Badenas Agustí

Comandant i Astrofísica

La tripulació d’Hypatia I va arribar a l’estació “Mars Desert Research Station” (o MDRS) el diumenge 16 d’abril, i després de fer una sessió d’entrenament a la base amb el seu director, l’equip començar la seva simulació marciana el dilluns 17 d’abril al migdia. Des de llavors, les integrants d’Hypatia I han après a utilitzar les instal·lacions de la base, la vestimenta espacial, l’equipament de ràdios, i el procediment per cuinar productes deshidratats. Avui, dimarts 18 d’abril, hem fet una sortida extra-vehicular a l’exterior (coneguda com a “EVA” en anglès), hem preparat molts experiments científics, i algunes entrevistes amb l’InfoK de TV3. Pel que fa al nostre dia a dia, hem gaudit d’uns macarrons amb verdura i formatge (ambdós deshidrats inicialment!) per dinar, i després una sopa i amanida per sopar. L’amanida l’hem fet amb productes de l’hivernacle, i ha sigut un molt bon record del menjar terrestre que trobem a faltar.

Scroll to Top