Aules Integrals de Suport (AIS)

Mans unidesAules Integrals de Suport

Què són?

L’aula integral de suport (AIS) és una mesura i un suport intensiu que ofereix espais educatius i terapèutics singulars que tenen com a objectiu proporcionar, de forma temporal, una atenció integral i intensiva als i les alumnes amb trastorn mental o amb alteracions greus de la conducta.

L’objectiu general de la intervenció és afavorir el procés de desenvolupament integral de l’alumnat, entès aquest procés com la necessitat de disposar de les condicions personals i úniques per a cada alumne o alumna, a fi d’assolir el benestar integral que li permeti conviure i aprendre en un entorn escolar ordinari.

Durant el curs 2022-2023 hi ha un total de 38 AIS en funcionament a tota Catalunya.

Alumnat destinatari

És destinatari d’aquest suport l‘alumnat de les etapes obligatòries amb necessitats educatives especials associades a trastorns mentals i trastorns greus de conducta. Aquests alumnes necessiten un suport integral i intensiu de forma temporal, a fi de poder assolir l’equilibri i el benestar personal suficients que facin possible la continuïtat de la seva escolaritat en contextos ordinaris.

Els infants i adolescents atesos a l’AIS presenten comportaments disruptius greus i dificultats en l’establiment de vincles i de socialització. Aquest perfil repercuteix en una important interferència funcional en els àmbits personal, acadèmic, familiar i social, i requereix una intervenció intensiva.

Atès que l’AIS és un suport intensiu que implica que l’alumnat ha de ser atès fora del seu context ordinari, és necessari que prèviament s’hagin esgotat tots els recursos que ofereix la xarxa de suports a l’educació inclusiva.

Professionals que conformen l’equip de l’AIS

  • Un o una docent que actua com a cotutor o cotutora juntament amb el tutor o tutora del centre de referència de l’alumne o alumna, i que du a terme les funcions de coordinació de l’AIS.
  • Un o una educadora d’educació especial.
  • Un o una professional referent de l’equip d’assessorament i orientació psicopedagògic (EAP), amb la dedicació que estableixi el seu pla de treball.
  • Un o una professional del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil

Per ampliar més informació sobre les AIS podeu consultar la Resolució de 22 de febrer de 2023​, referent a l’organització i el funcionament de les aules integrals de suport (AIS). Disponible a les disposicions internes del portal de centres:

https://espai.educacio.gencat.cat/Normativa/Disposicions-internes/Educacio-inclusiva/Pagines/default.aspx