2 d’abril, Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme

 

Cada 2 d’abril  es commemora el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme. Aquest dia està reconegut internacionalment amb l’objectiu de visibilitzar una imatge real i positiva d’aquestes persones amb espectre autista (TEA), així com la seva realitat, necessitats i capacitats a fi de promoure’n la inclusió social.

Els trastorns de l’espectre autista són un grup de trastorns del desenvolupament que afecten la comunicació i el comportament. Tot i que l’autisme es pot diagnosticar a qualsevol edat, es coneix com un “trastorn de desenvolupament” perquè generalment els símptomes apareixen durant els primers dos anys de vida.

Segons el Manual diagnòstic i estadístic de trastorns mentals (DSM-5), creat per l’Associació Americana de Psiquiatria les persones amb trastorns de l’espectre autista tenen:

  • Dificultat per comunicar-se i interactuar amb altres persones
  • Interessos limitats i comportaments repetitius
  • Símptomes que afecten la capacitat d’aquesta persona per adaptar-se a l’escola, al treball i a altres àrees de la vida

Per què es fa servir el terme “espectre”? S’utilitza per descriure l’autisme ja que hi ha una àmplia variació en el tipus i en el grau d’afectació dels símptomes que experimenten les persones amb aquests trastorns.

Els trastorns de l’espectre autista tenen lloc en tots els grups ètnics, socials i econòmics. Si bé poden durar tota la vida, els tractaments i serveis poden millorar-ne els símptomes i la capacitat de funcionament de la persona.

Donada l’heterogeneïtat de les persones amb autisme, és lògic suposar que no hi ha un patró evolutiu comú. Les etiologies són múltiples i complexes, els nivells d’afectació i els símptomes associats són molt variables; no ha de sorprendre, per tant, la diversitat en el curs natural de les persones amb trastorns de l’espectre autista.
A l’evolució de l’autisme participa: el patró neuroevolutiu, genèticament determinat i modulat per mecanismes ambientals, l’adquisició d’habilitats compensatòries i l’efecte de la intervenció terapèutica.

Les iniciatives terapèutiques, quan s’apliquin, no han de tenir una altra justificació que el benestar de la persona i la inclusió, i han d’estar dissenyades en base no tant al diagnòstic sinó pensant en la persona de manera integral.

Les tecnologies de suport són necessàries per a les persones amb autisme perquè, per mitjà d’aquestes, puguin integrar-se a les seves comunitats i defensar i accedir als drets que són inherents a tots els éssers humans.

Aquestes tecnologies de suport poden contribuir a esfondrar les barreres, estigmes i prejudicis envers les persones amb autisme i que totes puguin gaudir d’una major participació, integració, igualtat i acceptació dins de la societat.

Per saber-ne més:  xtec.gencat.cat i canalsalut.gencat.cat.