Nou banc de projectes metodologia ABP #activaFP

Dimarts 24 de novembre, a la segona trobada de xarxa ActivaFP, vam presentar el projecte de la convocatòria MEC Banc de Projectes en metodologia ABP.

Un repositori digital o banc de materials és una plataforma que serveix com a dipòsit en línia on es poden emmagatzemar i compartir materials educatius com presentacions, documents, vídeos i altres recursos didàctics. Permet compartir i distribuir materials fàcilment. Un correcte disseny d’interfície d’experiència d’usuari pot facilitar el procés d’elaboració dels materials a compartir. Els respositoris o bancs de recursos no ofereixen funcionalitats d’interacció educativa o seguiment d’avaluacions.

Per fer seguiment del procés d’aprenentatge ens cal un entorn virtual d’ensenyament i aprenentatge (Learning Management System,LMS). Aquestes últimes, son aplicacions més complexes. No només permeten l’emmagatzematge i distribució de materials educatius, son eines per a la gestió dels cursos en línia amb funcionalitats pel seguiment del progrés de l’estudiant, avaluacions, tasques, fòrums de discussió i, en alguns casos, fins i tot la facilitat de lliçons interactives o proves d’avaluació en línia.

El banc de projectes amb metodologia ABP presentat a tots els centres de la xarxa #activaFP s’ha dut a terme amb la col·laboració de tres centres de formació professional i la PIMEC de Calalunya.

Aquest aplicatiu web no és només un banc de documentació d’aula. Facilita informació sobre diferents perfils professionals associats a cada cicle formatiu que ha permès contextualitzar cada cicle en funció del seu entorn professional. La PIMEC ha dut a terme un catàleg de competències complementaries i transversals que prenen importància en el mon laboral, associades a cada perfil.

 

Us compartim enllaç al web i a la presentació del projecte.

 

 

En resum, mentre que un repositori digital de materials docents és bàsicament un lloc per a l’emmagatzematge i compartició de recursos educatius, un LMS va més enllà, oferint eines per a la gestió de cursos i l’avaluació dels alumnes. Un entorn d’aprenentatge digital és un terme més ampli que pot referir-se a tot tipus d’espais en línia destinats a l’aprenentatge, incloent repositoris i LMS, així com altres eines i recursos educatius.