Inici de l’Unitat 3

Disseny de projectes ABP

Obrim l’Unitat Disseny de projectes ABP, la tercera del MOOC d’ActivaFP ABP FP Catalunya. És a dir… ja hem creuat l’equador d’aquest curs. L’objectiu d’aquesta unitat és descobrir eines per a poder concretar el disseny dels projectes connectats a les necessitats acadèmiques i al context real per posteriorment desenvolupar-ho a l’aula.

Volem dissenyar projectes? Per què? Quin és l’objectiu de fer-ho? Si les respostes que trobem són del tipus “per que em ve de gust”, “per que és el que toca” o “per que ho fa tothom” probablement no sigui bona idea fer-ne projectes. Una innovació pedagògica ha de respondre a una necessitat i ha d’estar associada a un objectiu de millora. Per tant, el primer pas és fer l’anàlisi de situació, sincer i en equip. Què volem aconseguir? Quina és la millora que esperem de fer projectes?

Aquesta unitat ens ajudarà a fer aquesta anàlisi profunda de la situació real del nostre context per, una vegada feta, passar a pensar en quins projectes volem desenvolupar a l’aula. Trobarem també una sèrie de recomanacions d’interès a tenir en compte quan volem dissenyar projectes.

Clica sobre la imatge

No podem descuidar en cap moment que el nostre projecte ha d’estar connectat amb el currículum, identificant sempre els Resultats d’Aprenentatge corresponents a les diferents Unitats Formatives o Mòduls Professionals involucrats en el projecte. 

I, per suposat, haurem de dissenyar també el sistema d’avaluació que acompanyarà el projecte. Aquesta ha de ser una avaluació rica i variada, incloent auto i coavaluació. És important entendre l’avaluació com a motor de l’aprenentatge i, per tant, aquesta no es pot centrar en el resultat final, sino que ha d’acompanyar en paral·lel tot el procés.

Dissenyar un projecte implica, per tant, tenir en compte molts aspectes que donin resposta a qüestions com ara què inclourà l’enunciat, quines eines farem servir, quins recursos necessitarem, qui participarà, …

Clica sobre la imatge

Tancarem la unitat amb l’esdeveniment en directe del proper dilluns 28 de març a les 19:00 hores, on en Carles Sierra, la Paz Gómez i la Núria Ferré parlaran de diverses eines TIC de molta utilitat per a l’ABP. Però si no podeu esperar a dilluns 28, podeu rescatar l’esdeviment passat, on en Miguel Valero i l’Isabel Miralvés ens van explicar el seu exemple de projecte ABP, barrejant no només centres diferents sino també etapes educatives diferents. 

I qualsevol aportació, idea o dubte, podeu fer servir els diferents espais socials del curs, fent servir l’etiqueta #ActivaFPmooc a Twitter, Linkedin i a Instagram.

Vinga, que aixó ja va s’apropa al final!