Vinyetes migrants. Còmic, migració i memòria

El Museu d’història de la immigració de Catalunya organitza un club de lectura amb caràcter mensual en clau migrant al voltant de l’exposició Vinyetes migrants. Còmic, migració i memòria. Les sessions es van iniciar el passat mes d’abril i s’allargaran fins a novembre de 2021.

La 3a sessió es durà a terme el 22 de juny a les 19h i estarà dedicat al Dia Mundial de les Persones Refugiades.

En aquesta ocasió es posaràm el focus en CEAR Euskadi (Comissió d’Ajuda al Refugiat a Euskadi) i la tasca de divulgació que fan a través del còmic.

Així doncs en aquesta sessió es parlarà de les obres Asylum (2017) de Javier de Isusi i Irse o morir (2021) de Susanna Martín; ambdós coeditats amb Astiberri Ediciones comptaran amb la presència d’ambdós autors i d’Itziar Caballero, coordinadora de projectes de CEAR Euskadi.

Asylum és una obra que recupera la memòria de les primeres grans migracions modernes, les provocades per la Guerra Civil Espanyola, i les vincula amb les enormes immigracions dels darrers anys. La Marina, té 94 anys, i va ser una de tantes nenes que de manera forçada va haver de creuar la frontera fugint dels horrors de la Guerra Civil, primer cap a França i després cap a Veneçuela. Dècades més tard, ja anciana i vivint a Euskadi, explica la seva història. Una història que amb tints diversos i dècades de diferència també viuen una sèrie de persones migrades que, fugint de la guerra i la violència, també realitzen un exili. El punt de trobada de tots aquests personatges serà la ciutat de Bilbao y també la pròpia Marina.

Irse o morir tracta l’experiència de diferents persones obligades a fugir de El Salvador i Honduras per escapar de la violència de les maras. A partir de la història de diverses dones lesbianes i trans i un home gay, veiem com la seva identitat sexual va ser el condicionant per ser objecte de la violència en els seus respectius països d’origen. Actualment totes les protagonistes viuen a Euskal Herria sota protecció internacional. Aquesta obra de Susana Martín, fa evident una realitat desconeguda per a la majoria de nosaltres.

La sessió serà moderada per Lilianna Marín de Mas i David F. de Arriba, comissaris de l’exposició.

Us hi podeu inscriure en el següent FORMULARI DE PARTICIPACIÓ

A mesura que es vagin confirmant les sessions, s’aniran publicant en aquest bloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>