II Congrés Internacional “Escacs, Educació i Salut”

Durant les vacances de Setmana Santa, del 22 al 24 de març, va tenir lloc a Menorca el II Congrés d’Escacs, Educació i Salut, el qual va comptar amb la participació de ponents d’arreu del món i docents, sobretot de les Illes Balears. 

El Congrés, impulsat per Pep Suárez, responsable de l’àrea de monitors de la Federació Espanyola d’Escacs i membre de la European Chess Union, estava organitzat per Olimpia Chess Academia i ChessForEdu, i comptava amb la col·laboració d’institucions de rellevància, com ara la Federació Internacional d’Escacs o el Consell Insular de Menorca.

Tots els actes van tenir lloc a les instal·lacions de l’Illa de Llatzeret, un espai de gran bellesa natural i arquitectònica al qual s’accedia mitjançant transport marítim. 

L’acte d’obertura del congrés va anar a càrrec de Pep Suárez i Joan Pons, Conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell de Menorca. Van seguir-los les intervencions de Jerry Nash (EUA) i Rita Atkins (Hongria), president i secretària de la Comissió d’Educació de la Federació Internacional d’Escacs, respectivament. Ambdós van parlar de les virtuts dels escacs en l’àmbit educatiu, i van explicar quines tasques està duent la FIDE en l’àmbit dels escacs educatius (amb un enfocament transversal d’aprenentatge, i buscant la seva relació amb altres matèries o elements curriculars) i nous reptes de futur.

També van fer intervencions el president de FIDE Amèrica, José Carrillo (Panamà), Jesper Hall (Suècia), per parlar de les tasques que s’estan desenvolupant per la European Chess Union (ECU) i Mauricio Arias (Costa Rica), el qual va explicar la situació actual de l’àmbit dels escacs en relació amb l’educació i la salut a l’Amèrica del Sud. 

El responsable de cloure les sessions del primer dia de congrés va ser Leontxo García, reconegut i prestigiós periodista basc especialitzat en escacs. García va parlar sobre la importància dels escacs en educació, de la relació que aquests tenen i han tingut al llarg de la història amb la intel·ligència artificial i reptes de futur.

La segona jornada del congrés va aplegar diverses ponències on es va parlar dels escacs i la salut durant el matí. Especialistes com Jaume Sauleda (Illes Balears), María Rubio (Madrid), Franck Droin (França), Susana Gonçalves (Portugal) i Daniel Scotland (Dominica), van parlar sobre la importància de la nutrició en la pràctica de l’esport, els escacs com a activitat per prevenir i minimitzar els símptomes de l’Alzheimer i l’ús dels escacs com a teràpia que pot ajudar a nivell psicològic amb pacients en tractament oncològic. Va ser molt interessant veure experiències que s’estan duent a terme en diferents països en referència a aquests temes, així com projectes de futur. 

A la tarda, van dur-se a terme diverses xerrades per visibilitzar diferents projectes d’èxit i de referència que s’estan duent a terme a diferents països, d’entre els quals n’hi havia dos de catalans: el programa Escacs a l’Escola, l’explicació del qual va anar a càrrec dels coordinadors Josep Serra i Marta Amigó, i la tasca que està realitzant l’Observatori d’Escacs i Educació de la Universitat de Girona, amb Carme Saurina com a ponent.

Van completar la llista d’intervencions de dissabte John Foley (Anglaterra), Prabitha Urwyler (Suïssa), Alessandro Dominici (Itàlia), Daniel Escobar (Andalusia) els bascos Luis, Txema i Romina Rodríguez (País Basc) i Fran Otero (Galícia).

El diumenge, 3r i últim dia del congrés, es va donar veu a diverses experiències dutes a terme a les Illes Balears. Lluïsa Viver, coordinadora del programa Escacs a l’escola a les Illes Balears, va presentar i introduir sis ponències a càrrec de diferents centres educatius que van exposar la seva experiència entorn els escacs educatius. Les temàtiques tractades van ser ben diverses, i molt interessants, des de la implementació en centres de diferent tipologia (primària, secundària…) a experiències que relacionaven els escacs amb l’art, les matemàtiques, o d’altres ben imaginatives, com ara introduir els escacs com a temàtica de personalització de les agendes escolars del centre.

A continuació, David Pons, coordinador del programa d’escacs educatius a les escoles de Menorca, va oferir una xerrada en la qual va parlar de la seva experiència en aquest programa i també va posar exemples pràctics sobre la relació que hi ha entre els escacs i la psicologia, i com podem conèixer millor l’alumnat a nivell emocional a partir de l’observació del seu estil de joc.

L’última activitat del congrés va ser un taller ofert pel Gran Mestre Internacional d’Escacs Miquel Illescas i la Gran Mestra Femenina Olga Alexandrova en el qual els assistents van poder jugar partides d’escacs utilitzant les cartes de la sort, unes cartes que introdueixen l’atzar a la partida d’escacs, i els dracs, una nova peça del joc que pot moure com l’alfil i el cavall.

Tot el congrés, una experiència interessant i encoratjadora que va proporcionar als participants noves mirades en l’àmbit dels escacs en relació amb l’educació i la salut. També cal valorar molt positivament la possibilitat de relacionar-se i teixir xarxa que va suposar el congrés per a totes les persones assistents.

Des d’aquestes línies, donem l’enhorabona als organitzadors per fer possible un esdeveniment com aquest, així com també agraïm a Pep Suárez que convidés el programa Escacs a l’escola a formar part d’aquest congrés. Ha estat un honor per a nosaltres poder compartir la tasca que estem duent a terme a Catalunya amb tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>