El gran projecte! El gust del saber, persones grans petites receptes.

EL NOSTRE PROJECTE INTEGRAT!

El llibre EL GUST DEL SABER, persones grans, petites receptes

Qui, com i per què s’ha cuinat aquest llibre?

Sota l’aparença del que podria semblar un més dels receptaris que podríem trobar a la llibreria, en el volum que teniu entre les mans s’hi amaga el resultat de la feina feta pels alumnes del PFI-PTT Auxiliar d’Hoteleria: Cuina i Càtering de Tarragona durant el curs 2022-2023. Es tracta del resultat en paper d’un projecte singular, en el que han intervingut persones i col·lectius diversos, durant l’últim curs. 

Amb un objectiu pedagògic de partida adreçat a l’alumnat del “PFI-PTT d’Auxiliar d’Hoteleria: cuina i càtering” de l’Institut Pere Martell de Tarragona, es proposa des de l’equip docent amb la connexió de l’IMET Ajuntament de Tarragona, dur a terme un projecte intergeneracional conjuntament amb l’Associació de la Gent Gran, Jubilats i Pensionistes Pere Martell, inspirat en una experiència anterior treballada amb la residència Sanitas de Tarragona en temps de confinament l’any 2020. La idea era que l’alumnat entrevistés a la gent gran de l’Associació per tal de recollir les seves receptes familiars i portar posteriorment aquest material a les cuines de l’Institut.

En una primera etapa, els i les estudiants van fer visites presencials i entrevistes als voluntaris i les voluntàries a la Llar Pere Martell, d’on en varen sortir més de 45 receptes. Posteriorment, amb les receptes recollides s’investigava i s’elaboraven a la cuina utilitzant productes del nostre territori.  

Si bé fins aquí el projecte ja havia assolit els primers objectius pedagògics, vam voler que la iniciativa no es quedés en paper mullat. Comptant amb la complicitat de la professora Carmen Lebrón, de la formació “CFGS Disseny i gestió de la producció gràfica” del mateix Institut Pere Martell, es va involucrar en el projecte a l’alumnat d’aquests estudis encarregant-los de dissenyar i maquetar aquest llibre amb les receptes resultants. Així, el mateix projecte ha servit per a l’aprenentatge de joves en formació de dues disciplines diferents.

Visites, proves, correccions, ai que no arribem… Ara venim a Arts Gràfiques, us expliquem com va la recepta, organitzem una carpeta i la compartim, pengem fotografies… Els productes destacats del Territori, la garrofa de Mont-roig, l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana, els ous de la Riera del Gaià… Tornem a la cuina, provem, refem la recepta, la descripció no és massa acurada… I el resultat, aquí el teniu! El gust del saber: Persones grans, petites receptes.

En aquest llibre-receptari s’ha volgut posar en valor la feina dels pagesos, ramaders, pescadors, productors, DOP, IGP, i altres agents vinculats als productes alimentaris de les Comarques de Tarragona. Aquest territori ens brinda productes de qualitat extraordinària, gustos i olors excel·lents per posar al plat. En cada recepta s’inclou un producte destacat, i aquest es situa al municipi d’on prové.

La gent que treballa de sol a sol, que últimament està patint la sequera, la pujada del gasoil o les importacions descontrolades de països que no tenen la mateixa exigència en fitosanitaris i altres mesures de control de qualitat, es mereix el millor homenatge. Des d’aquest petit institut, tots els integrants de la comunitat, alumnat, docents i voluntaris, volem potenciar la seva visibilitat, posant en valor la seva tasca. La seva és una feina que no podem perdre, i entre tots hem d’ajudar a que es mantingui, fent bona l’antiga dita “compra a casa i faràs casa!”

Així, per elaborar aquest receptari s’ha comptat amb els petits productors locals, amb els pagesos de proximitat, amb el peix del nostre mar, amb el Departament d’Agricultura, Pesca i Ramaderia. S’ha procurat trobar els ingredients km 0 adients per a cada recepta, i quan ha estat possible, s’han utilitzat productes de temporada. 

També hem volgut incloure un Rebost bàsic, amb un llistat d’ingredients del nostre territori. Es tracta d’un recull no exhaustiu, en que cada ú podria afegir altres productes que coneix o prefereix. Es tracta d’un recull bàsic d’entre tot allò que podria omplir el rebost comprant a prop de casa, aprofitant i utilitzant el que ens ofereixen els grans herois de la nostra terra i el nostre mar.

La cloenda del projecte serà el pròxim 5 de juny al Complex Educatiu de Tarragona (CET), on l’alumnat de cuina elaborarà una mostra de les receptes recollides en el llibre i es presentarà “EL GUST DEL SABER : Gent gran, petites receptes”. Hi serà present l’alumnat del “CFGS Disseny i Gestió de la Producció Gràfica”, els artistes del nostre institut que han fet possible el pas de la cuina al paper imprès, així com l’Associació de la Gent Gran i Pensionistes Pere Martell, d’on surt el coneixement de les receptes recollides. 

El llibre no hauria estat possible, tampoc, sense la feina dels productors, els pagesos, els pescadors o els tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, que són els responsables de la gran qualitat dels productes de la nostra terra. També hi tenen un paper, com a responsables de la formació dels joves que hi han intervingut, l’Institut Pere Martell, l’Ajuntament de Tarragona i el Departament d’Educació. Aprofito, també, aquest espai per agrair de tot cor la gran feina de la Carmen, la Begoña i el Xavier. Penso sincerament que hem format un bon equip tots plegats. I sobretot, gràcies a l’alumnat del “PFI-PTT d’Auxiliar d’Hoteleria” i del “CFGS Disseny i Gestió de la Producció Gràfica”, que amb la seva capacitat de treball i les seves ganes d’aprendre han demostrat que tot és possible!

En vistes de l’èxit d’aquesta experiència, sembla que això pot ser només el principi. Esperem poder donar visibilitat cada any a totes i tots!

EL PROJECTE AMB IMATGES!

Pas a pas

Si esteu interessats en aconseguir un exemplar, feu-nos-ho saber mitjançant un correu electrònic a ncallau3@xtec.cat 

Ben aviat us informarem del mètode d’aconseguir-ho!

 

Núria Callau Anguera

Professora tècnica del PFI-PTT d’Auxiliar d’Hoteleria, a l’Institut Pere Martell de Tarragona. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>