Recomanacions per a l’organització dels horaris de l’alumnat nouvingut

Ara que hem començat el mes d’octubre i la dinàmica del curs avança, segurament molts de vosaltres revisareu l’horari d’atenció a l’alumnat nouvingut que inicialment havíeu planificat en funció de les necessitats del vostre alumnat.

Dins del centre educatiu, l’alumnat d’origen estranger entra en contacte i progressa en l’aprenentatge de la llengua catalana en múltiples contextos i situacions, i amb l’ajuda i la implicació de tots els agents que formen part de la comunitat educativa.

Així, a les aules d’acollida, l’alumnat nouvingut fa un aprenentatge intensiu del català, i tant el tutor de l’aula d’acollida com els seus companys nouvinguts li proporcionen acollida emocional i l’ajuden i cooperen en l’adquisició de competència lingüística. L’acollida emocional segueix a l’aula ordinària, on l’alumnat d’origen estranger continua progressant en el coneixement de la llengua i, alhora, en els aprenentatges dels diferents àmbits curriculars, gràcies a l’ajuda tant de mestres, especialistes i professors de cada matèria, com a la col·laboració dels seus companys de classe.

Tenir en compte la dimensió holística en l’aprenentatge de la llengua (en tots els contextos s’aprèn una llengua, i tothom pot col·laborar-hi) és un aspecte cabdal a l’hora de dissenyar l’horari escolar de l’alumnat d’origen estranger. A continuació, us detallem alguns aspectes que us poden orientar a l’hora de confeccionar i revisar l’horari de l’alumnat nouvingut.

En definitiva, el disseny de l’horari de l’alumnat nouvingut al sistema educatiu català, i qualsevol modificació posterior (fruit d’una reflexió pedagògica de l’equip docent), han d’estar orientats a aconseguir dos objectius: incrementar el procés d’adaptació escolar i afavorir una millora en l’adquisició de la llengua i dels continguts curriculars. I, com avançàvem en un altre article, totes les mesures de suport que li puguem oferir, han de quedar reflectides en el seu pla individualitzat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>