Dossier Orientador Ocupacional

4-Part Orientació Laboral

4,1- Tècniques de recerca de feina

El procés de recerca de feina no és gens senzill perquè s’involucren diferents variable i factors per poder identificar les habilitats i conèixer els recursos necessaris en el procés de recerca de feina.

Podem fer una planificació de la recerca de feina que inclouen l’estudi dels diferents punts:

-Estudi del Mercat Laboral (demanda i oferta de treball).

-Recerca directa de feina: estudi dels diferents canals de recerca de feina, factors com la proximitat del domicili pot limitar la recerca de feina. Les pàgines webs de les empreses o portals de recerca de feina online, serveis de col·locació ( empreses de treball temporal) premsa, autoanuncis, borses de treball…etc multipliquen les possibilitats d’incrementar les opcions de recerca de feina. També podem tenir suport de les Oficines  de Treball del Servei d’Ocupació de Catalunya i del Servei Català de col·locació.

-Processos de selecció d’empresa (preselecció – selecció): lo més important en aquest punt és el procés de comunicació, si es tracta d’una entrevista presencial, grupal o de forma telemàtica.

                                          PROCÉS DE RECERCA DE FEINA

4,2- Estudi del mercat laboral

Estudi del Mercat de Treball: El Mercat de Treball és l’àmbit en el qual coincideixen les demandes de treball (ofertes d’ocupació) que fan les empreses i les ofertes de treball (demanda d’ocupació) de les persones que aspiren a un lloc de treball.

Alguns trest característic del Mercat de Treball:

  • Dinàmic i canviant
  • Requereix d’una formació constant
  • Diversitat d’ocupacions i de perfils professionals i  laborals
  • Context socioeconòmic
  • Anàlisi de les tendències

4,3- Elaboració i actualització del currículum vitae

L’objectiu de Currículum Vitae és servir de targeta de presentació que destaqui sobre la dels altres i ens permeti arribar a l’última fase del procés de selecció, l’entrevista.

A continuació, t’expliquem les claus per a aconseguir que el teu currículum destaqui i et permeti aconseguir els teus objectius professionals:

Presentació: Escriure en paper blanc i de bona qualitat (DIN A4).

                       Conservar els marges.                 

                       Aconseguir qualitat i neteja en l’estil.

                       El text ha d’estar mecanografiat a no ser que l’empresa el demani escrit a mà.

Contingut: Les dades personals, la formació, l’experiència i altres dades són el contingut bàsic del C.V. En aquests apartats dels C.V. hem d’adaptar el contingut a cada oferta.

Estructura: Hem d’imaginar-nos un trencaclosques on totes del peses encaixen amb totes. L’ordre de presentació dels diferents apartats dependrà, al igual que el contingut, de les característiques de l’oferta, de l’empresa, organisme i de l’adequació entre el perfil de l’oferta i el del candidat. 

Redacció:   BREU I SENCILLA 

                    CLARA I CONCRETA

                    INFINITIUS I SUBSTANTIUS

                    EVITAR VERBS EN ACCIÓ

Repàs: Per repassar el C.V. ens farem les següents preguntes: 

  • Si cada dia haguéssim de llegir molts C.V. el meu, capta l’interès?
  •  Si jo fos l’empresari o el selector de personal, contractaria al candidat d’aquest C.V.?

Videocurrículum: és la gravació d’un vídeo d’uns dos minuts, durant el qual el candidat explica els seus coneixements i les seves aspiracions, experiències i aptituds. Un videocurrículum és una breu presentació en format audiovisual del perfil professional d’una persona. És una forma innovadora de presentar-nos a una empresa. Consisteix en un breu vídeo en el qual donem a conèixer el nostre perfil i les qualitats que ens fan aptes per a un lloc de treball concret.

https://www.educaweb.cat/continguts/laborals/eines-recursos-trobar-feina/curriculum-vitae-cv/

El curriculum vitae sol anar acompanyat d’una carta de presentació, el seu objectiu és suscitar l’interès del seleccionador. El més important és saber-la adaptar, fer-la a mida dels requisits i característiques de l’oferta de treball que estem contestant.

Recomanacions sobre la redacció de la carta de presentació:

Presentació: Estructurada en un sol full. Clara i breu. No es grapa al C.V., es dobleguen en dos o tres parts i s’envia o presenta personalment. 

Redacció: Les frases curtes, clares i directes. Verbs en acció i en primera persona. Els termes precisos. Repassar varies vegades les faltes d’ortografia. Carta respectuosa.

Contingut: Especificar el número de referència de l’oferta (en carta i sobre). Lloc de treball on em presento, destacar la meva candidatura i l’objectiu que hem citin a una entrevista. Dóna una visió positiva de tu mateix. Enfoca els teus comentaris cap als interessos de l’empresa

 Estil Directe: Evita les sigles, escriu els nom sencers.

 Evita estils com:

  • Administratiu: “Els faig a mans el meu C.V….” millor, ”Els envio el meu C.V….”
  • Llàstima: “Fa molt que estic a l’atur i no sé…” millor no dir-ho.
  • Pompós: “Tinc l’honor de sol·licitar de la seva bondat…” millor, ”Sol·licito …”

                      https://www.educaweb.cat/continguts/laborals/eines-recursos-trobar-feina/curriculum-vitae-cv/

 Pàgina anterior  –   Pàgina següent -> Mapa de recursos