8M – Dia internacional de la dona

S’apropa el 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, la diada dedicada a la reivindicació dels drets de les dones arreu del món, independentment del seu origen, la seva cultura i la llengua que parlen. 

Arran d’un incendi d’una fàbrica tèxtil de Nova York, el 8 de març del 1857, milers de dones treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de la ciutat per reivindicar els seus drets i les seves condicions laborals. A partir d’aquest fet, cada 28 de febrer un gran nombre de dones es manifestava per reclamar diversos avenços, entre els quals s’incloïa el sufragi femení universal, i, va ser l’any 1975 quan l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va promulgar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona. Aquell any va ser el primer cop que es va celebrar a nivell oficial.

Tot i ser una jornada que se celebra a nivell internacional, encara hi ha països en què una dona no pot pronunciar la seva opinió i encara menys reivindicar els seus drets, com és el cas de l’Afganistan. Des de la presa de poder dels talibans, les dones es veuen obligades a viure amb els drets humans limitats: se’ls priva el dret a l’educació, se’ls prohibeix treballar fora de casa (tret d’algunes doctores i infermeres) i, ni tan sols a casa, poden gaudir d’un dret tan bàsic com mirar per la finestra, ja que no poden ser vistes. 

Així, aprofitem el privilegi que ens permet expressar-nos amb llibertat i reivindicar els nostres drets per fer-nos conscients de la situació actual que viuen moltes dones arreu del món i us proposem utilitzar l’aula com un espai de reflexió crítica i de debat en què els alumnes exposin la situació del seu país d’origen i expressin la seva opinió al respecte. I ja que elles no poden, alçar la nostra veu, no només el 8 de març sinó cada dia de l’any!

Enllaços d’interès:

Llibres d’interès:

      • Contes de bona nit per a nenes rebels (Elena Favilli i Francesca Cavallo, 2017, Ed. Estrella Polar). 100 històries de dones extraordinàries, que han contribuït a canviar el món.
      • Contes de bona nit per a nenes rebels 2 (Elena Favilli i Francesca Cavallo, 2018, Ed. Estrella Polar). 100 biografies més de dones que s’han convertit en allò que han volgut ser.
      • Petita i gran Marie Curie (María Isabel Sánchez Vegara, Ed. Alba). Aquest  llibre explica la història i vida de  Marie Curie,  la primera dona doctora en Ciències i professora a la Universitat de París. També va ser la primera persona de la història a rebre dos premis Nobel.
      • Mujeres negras en la ciencia (Zinthia Palimino i Nina Sefcik, 2019, Ed. Mujeres negras en la ciencia asociación). Biografies il·lustrades de dotze dones afrodescendents reconegudes en l’àmbit de la ciència i de la tecnología.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>