Scratch

Tinc pocs coneixements d’Scratch. Em podeu recomanar un recurs d’autoformació?

A http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/computacional/b00_introduccio/esquema trobareu materials de formació de pensament computacional.

Vull fer Scratch amb l’alumnat de primària i de 1r i 2n de l’ESO. Com ho faig?

L’objectiu del curs és proporcionar al professorat els materials i els recursos necessaris per implementar a l’aula aquest entorn de programació seguint els mòduls desenvolupats.http://projectes.xtec.cat/programacioirobotica/curs-scratch-primaria/

El meu ordinador no reconeix la placa Arduino. Què faig?

  • En ordinadors amb MS Windows :

Quan es connecta una placa compatible amb Arduino, sovint no s’instal·la el controlador (driver) adient per a la placa.
Sense aquest driver els entorns de programació (Arduino IDE, S4A, Snap4Arduino …) no poden transferir el programa a la placa.
El driver s’ha de descarregar i instal·lar a l’ordinador. En aquest document hi ha detallat el procediment.

  • En ordinadors amb Linkat versió 16.04 o posterior :

L’opció més recomanable és instal·lar el perfil Tecnologia i robòtica. Quan s’instal·la aquest perfil, l’usuari obté els permisos necessaris per comunicar-se amb una placa compatible amb Arduino connectada a l’ordinador en el port ttyACM0. També s’instal·la el programari específic per programar la placa.

  • En ordinadors amb altres sistemes operatius Linux :

Cal incloure l’usuari al grup d’usuaris que té permisos per comunicar-se amb la placa. Per fer-ho, obriu una finestra de terminal i executeu les comandes :

sudo usermod -a -G dialout nom_usuari
sudo usermod -a -G uucp nom_usuari

on nom_usuari és el vostre nom d’usuari a l’ordinador. Quan executeu aquestes comandes se us sol·licitarà la contrasenya de root.

No puc transferir programes a una placa Arduino. Què faig?

Quan es vol transferir un programa a una placa compatible amb Arduino (des de l’IDE d’Arduino), cal comprovar que s’hagi :

  • Instal·lat el driver adient a l’ordinador
  • Triat el tipus de xip corresponent a la placa (en aquest exemple, una placa bq Zum Core tipus BT amb un xip ATmega328P ) :
  • Triat el port COM que l’ordinador ha assignat a la placa :

On puc compartir els meus dubtes, cercar ajuda o compartir les tasques que estic implementant al meu centre?

ELS NODES

Si aneu a https://projectes.xtec.cat/programacioirobotica/ i cliqueu a comunitat entrareu als espais dels diferents nodes: Scratch, App Inventor, Realitat Virtual i Augmentada, Robòtica i Impressió 3D. Cliqueu damunt i podreu participar dels fòrums o dels documents compartits que allà trobareu … Es tracta d’un espai que posem a la vostra disposició per recollir i compartir necessitats i evidències.

També disposeu de l’espai comparteix on omplint un qüestionari podeu compartir els projectes que esteu implementant a les vostres aules.

Moltes gràcies a tots per la vostra feina!