“Acabant d’encaixar les peces”, vídeo Laura Farró. 5a sessió de les comunitats de pràctica de centres formadors

El passat 20 d’abril la Sra. Laura Farró, experta en el disseny i la implementació de programes educatius formatius basats en l’aprenentatge realista i el desenvolupament professional, va oferir una xerrada a totes les persones participants de la comunitat de pràctica d’equips impulsors de centres formadors del Programa d’Innovació pedagògica de pràctiques del màster de secundària (MUPFS).

La xerrada, amb el títol “Acabant d’encaixar les peces”, va donar eines i recursos per millorar la tasca de mentoria d’estudiants en pràctiques i garantir un acompanyament de qualitat. Concretament, a partir d’un estudi de cas, es va analitzar que els models transmissius i de pràctica reproductiva no reprodueixen aprenentatges de llarga durada i no ajuden a interioritzar, a integrar significativament, el nou coneixement.

D’altra banda, els models d’aprenentatge actiu són complexos i necessiten que la persona formadora tingui unes habilitats, actituds i coneixements claus per guiar aquests processos d’aprenentatge significatiu i capacitador. El model formatiu realista-reflexiu capacitador considera que cada docent és una persona amb identitat pròpia amb el seu bagatge, la seva agentivitat (experiències, sabers, marcs mentals sobre el què és ensenyar i aprendre, etc.) El que es pretén aconseguir és que l’estudiant vagi augmentant la seva capacitat reflexiva per poder desenvolupar una automirada investigadora que el porti en un futur a anar millorant professionalment de manera autònoma; és a dir, desenvolupar-se professionalment. Aquesta reflexió és fa quan, en un clima de confiança, el docent mentor i el practicant interaccionen, i fan anar preguntes obertes, preguntes d’indagació i preguntes d’inducció que funcionen com a palanques cognitives per fer avançar. Les sessions formatives, doncs, han de

a)   Partir de les experiències de les persones

b)   Afavorir una interacció constructiva fomentant la constricció conjunta del coneixement

c)    Afavorir la reflexió sistematitzada

d)   Afavorir una relació significativa entre pràctica i teoria.

Només així podrem transformar les pràctiques en una experiència que va de la persona a la teoria i a la pràctica i que esdevinguin un veritable motor de canvi en els centres formadors.

Us compartim enllaç al vídeo de la xerrada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>